Lin govorio o duboko ukorenjenom problemu sa rasizmom u SAD

© AP Photo / Frank Franklin IIDžeremi Lin, američki košarkaš azijskog porekla
Džeremi Lin, američki košarkaš azijskog porekla - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2021
Pratite nas
Američki košarkaš Džeremi Lin otvoreno je govorio o uvredama koje je nedavno morao da trpi na terenu. Naime, njega je neko od protivnika nazvao „virusom korona“, a to je daleko od jedinog rasističkog problema sa kojim se tokom života suočio.

Lin je rođen u Torensu, u Kaliforniji, ali vuče poreklo iz Tajvana, što je mnogima tokom njegovog života dalo za pravo da ga vređaju na rasnoj osnovi.

Šampion NBA lige iz 2019. godine trenutno nastupa u Razvojnoj ligi za Santa Kruz Voriorse, gde je doživeo novu neprijatnost, što nije retkost za Amerikance poreklom iz Azije u SAD.

„Biti Amerikanac poreklom iz Azije ne znači da mi ne prolazimo kroz siromaštvo i rasizam. To što sam u NBA ligi devet godina ne znači da sam zaštićen od toga da me nazovu 'virusom korona'“, napisao je Lin.

Lin je tokom bogate karijere igrao u osam NBA timova, kao što su Golden Stejt Voriorsi, Njujork Niksi, Toronto Reptorsi, Los Anđeles Lejkersi...

Karijera mu je u već neko vreme u silaznoj putanji, ali to ne znači da je izgubio platformu koju je ranije stekao (ima nešto manje od dva miliona pratilaca na Instagramu).

Sa svojim pratiocima je podelio svoje mišljenje, a mi vam ga prenosimo u celosti:

„Nešto se menja kod ove generacije Amerikanaca azijskog porekla. Dosta nam je više toga da nam govore da ne možemo da budemo žrtve rasizma, da moramo da se držimo po strani i da ne pravimo probleme. Dosta nam je više toga da našu decu pitaju odakle su stvarno, da se smeju našim očima, da nam govore da smo nasledno neprivlačni...

Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2021
Jokić govorio o reprezentaciji, Srbiji i činjenici da „nije imao drugu opciju“ /video/

Dosta nam je više Holivudovih stereotopa koji utiču na našu psihu i ograničavaju nas. Dosta nam je toga da budemo nevidljivi, da nas stalno mešaju sa kolegama i da nam govore da naši problemi nisu realni kao njihovi.

Želim da imamo bolji tretman zbog naših predaka koji su radili naporno i žrtvovali mnogo toga kako bi ovde sebi stvorili život. Želim bolji tretman zbog svoje buduće dece, zbog svojih nećaka. Želim bolji tretman za sledeću generaciju Amerikanaca poreklom iz Azije koji će se baviti sportom.

Biti Amerikanac poreklom iz Azije ne znači da mi ne prolazimo kroz siromaštvo i rasizam. To što sam u NBA ligi devet godina ne znači da sam zaštićen od toga da me nazovu 'koronom' na terenu. Biti vernik ne znači da se ne borim protiv nepravde - i za sebe i za druge.

I tako smo opet došli do iste tačke, do toga da vam govorimo kako se osećamo. Dakle? Da li nas neko sluša?“.

Da li pratite Sputnjikovu emisiju „Miljanov korner“? Zanimljivih sagovornika ima na pretek, a jedan od njih bio je predsednik KK Crvena zvezda, Nebojša Čović.

Legende o Jokićevom izlivu besa prema sudiji: Stvarno, šta je bilo smešno?

Lebron oštro odgovorio Zlatanu /video/

Crnogorac je postao „mašina“, a o tome niko ne govori

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala