Kriza u Jermeniji: Predsednik nije potvrdio smenu načelnika Generalštaba koju traži premijer

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaKriza u Jermeniji: Predsednik nije potvrdio ostavku načelnika Generalštaba koju traži premijer
Kriza u Jermeniji: Predsednik nije potvrdio ostavku načelnika Generalštaba koju traži premijer - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2021
Pratite nas
Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan nije potvrdio smenu načelnika Generaštaba jermenske vojske Onika Gasrparjana koju je tražio premijer Nikol Pašinjan.
„Predsednik Republike je u okviru svojih ustavnih ovlašćenja vratio nacrt ukaza (premijeru) s prigovorima... Uzimajući u obzir stavove pravnika i eksperata može se zaključiti da je nacrt ukaza u suprotnosti sa Ustavom“, navodi se u saopštenju pres-službe administracije predsednika.

Ističe se i da predsednik ne podržava nijednu političku snagu u zemlji i da odluke donosi rukovodeći se isključivo nacionalnim interesima.

Nema sumnje, navodi se u saopštenju, da oružane snage zemlje treba da ostanu neutralne kada se radi o političkim pitanjima,

„Očigledno je da, kada je u pitanju rat, Oružane snage zahtevaju opštu podršku i pažnju više nego ikada. Rešavanje kadrovskih problema u vojsci je prioritet i njih ni na koji način ne treba prenebregavati“, dodaje se u saopštenju.

Sarkisjan takođe smatra da je sadašnja situacija bez presedana i da su potrebna sistemska i složena rešenja. Sitaucija se, uveren je, ne može prevazići pukim smenama personala ne uzimajući u obzir situaciju u zemlji.

Pre odluke, Sarkisjan je juče posetio Generalštab i razgovarao sa Gasparjanom, a prethodno i sa predstavnicima opozicije. Sa Gasparjanom je još jednom razgovarao i danas.

Podsetimo, Jermeniju potresa nova politička kriza koja je izbila posle neopreznih reči premijera o ruskim raketama „Iskander“.

Pašinjan je nedavno u intervjuu za izdanje 1in.am govorio o eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu u jesen prošle godine i tom prilikom, komentarišući izjavu bivšeg jermenskog predsednika Serža Sargsjana da su jermenske snage mogle na samom početku borbenih dejstava da upotrebe rakete „Iskander“, izneo tvrdnju da rakete nisu eksplodirale ili da je uspešno dejstvovalo svega 10 odsto njih.

 

Zamenik načelnika Generalštaba Hačatrjan je ismejao tu njegovu izjavu, nakon čega je smenjen. Generalštab je zatim zatražio Pašinjanovu ostavku, što je premijer protumačio kao pokušaj vojnog puča, smenio načelnika Generalštaba i pozvao narod na miting.

Na ulice glavnog grada pre dva dana su izašle i pristalice Pašinjana i opozicije. Tokom dana prekinuta su okupljanja pristalica premijera a sam Pašinjan je pozvao sve političke snage na dijalog.

Opozicija se, međutim, od tada nalazi ispred zgrade parlamenta. Oni od predsednika traže da ne potpiše odluku o smeni načelnika Generalštaba.

 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala