Jermensko Ministarstvo odbrane: Vojska da se ne uvlači u političke procese

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan sa svojim pristalicama u Jerevanu
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan sa svojim pristalicama u Jerevanu - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2021
Pratite nas
Jermensko Ministarstvo odbrane izdalo je saopštenje u kojem je pozvalo da se vojska ne uvlači u političke procese u zemlji.
„Oružane snage u potpunosti i odgovorno ispunjavaju svoje obaveze u cilju osiguranja bezbednosti u zemlji i nezavisno od političkih procesa nastavljaju da rade na osiguranju bezbednosti države i naroda. Tražimo da se svi uzdrže od izjava u ime Oružanih snaga i da ne uvlače vojsku u političke procese“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je apelovalo i da se lični politički interesi ne stavljaju iznad bezbednosti zemlje.

Podsetimo, Jermeniju potresa nova politička kriza koja je izbila posle neopreznih reči premijera o ruskim raketama „Iskander“.

Pašinjan je nedavno u intervjuu za izdanje 1in.am govorio o eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu u jesen prošle godine i tom prilikom izneo tvrdnju da rakete "Iskander" nisu eksplodirale ili da je uspešno dejstvovalo svega 10 odsto njih.

Zamenik načelnika Generalštaba Hačatrjan je ismejao tu njegovu izjavu, nakon čega je smenjen. Generalštab je zatim zatražio Pašinjanovu ostavku, što je premijer protumačio kao pokušaj vojnog puča, smenio načelnika Generalštaba i pozvao narod na miting.

Na ulice glavnog grada pre dva dana su izašle i pristalice Pašinjana i opozicije. Tokom dana prekinuta su okupljanja pristalica premijera a sam Pašinjan je pozvao sve političke snage na dijalog.

Opozicija se, međutim, od tada nalazi ispred zgrade parlamenta. Oni od predsednika traže da ne potpiše odluku o smeni načelnika Generalštaba. Predsednik nije potvrdio tu odluku a premijer mu je vratio isti zahtev.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala