Crnogorac je postao „mašina“, a o tome niko ne govori

© AP Photo / John RaouxNikola Vučević, crnogorski košarkaš, desno
Nikola Vučević, crnogorski košarkaš, desno - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2021
Pratite nas
Crnogorski košarkaš, koji već drugu godinu zaredom vodi ekipu Orlando Medžika do plej-ofa, nesporno igra najbolju sezonu do sada u kojoj se može nazvati „dabl-dabl mašinom“. Ako bi većina navijača Orlanda bila upitana ko je trenutno najbolji igrač njihovog tima, samo nekoliko njih ne bi znalo da je odgovor – Nikola Vučević.

Centar koji je 2019. godine prvi put izabran za rezervu na Ol-star utakmici, trenutno u proseku postiže najbolji rezultat u karijeri od 24 poena po utakmici u američkoj NBA ligi.

Ali, iz nekog razloga, ovaj uspeh je u velikoj meri van radara.

Nakon što je Vučević 13. februara postigao 42 poena (17/22 iz igre), kolumnista „Hupshajpa“ Brajan Kalbroski, želeo je da istakne najimpresivnije elemente igre ovog košarkaša.

Poslednjih nekoliko godina, Vučević je evoluirao od nekoga ko je uglavnom poene postizao iz reketa do igrača sa raznovrsnim napadačkim arsenalom. I dalje je efikasan u blizini koša, ali to više ne definiše njegovu igru.

Ovih dana centar Orlanda je najproduktivniji kada šutira nakon bloka i „rol“ akcija, završavajući na pik-en-popu.

Vučević trenutno vodi sa 124 postignuta poena na ovaj način, prema podacima specijalizovanog sajta „Sinerdži“. To je skoro 30 poena više od asa San Antonio Sparsa Lamarkusa Oldridža, koji je drugi najbolji pik-end-pop poenter u sezoni 2020/2021.

Ovakva igra pomogla je Vučeviću da dođe do 2,5 trojki po utakmici, što je za jedan pogođen šut više nego što je imao u prethodnoj najboljoj sezoni u karijeri. Takođe, trojke koje nisu iz kornera (73) stavile su Vučićevića u rang sa Stefom Karijem, Demijanom Lilardom, Badijem Hildom i Donovanom Mičelom.

To je prilično ludo za visokog igrača koji je od svoje ruki sezone 2011. do 2016. postigao samo sedam trojki. Najzanimljivije je da, iako se njegov šut poboljšao, Vučević je uspeo da bude precizniji i kada šutira van linije za tri poena (40,5 odsto).

Još jedan element igre koji se ističe kod Crnogorca je taj što je iznadprosečan plejmejker za svoju poziciju. On je lider NBA lige u asistencijama iz reketa kojih ima 5,4 po utakmici u tekućoj sezoni.

Njegov mali broj izgubljenih lopti je nesvakidašnji za nekoga ko je primarna opcija u napadu.

Od ukupno 54 igrača koji su ove sezone završili barem 400 akcija svog tima, niko nema manje izgubljenih lopti od Vučevića (1,6 po meču).

Trenažni proces - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2021
Kako se sportisti vraćaju na teren posle virusa korona

Njegovu sposobnost za pronalaženje saigrača u povoljnim pozicijama takođe bi trebalo pomenuti.

Procenat asistencija Nikole Vučevića, odnosno procenat poena koji saigrači postignu na Nikoline asistencije dok je on na terenu, iznosi 70 i više među visokim igračima još od njegovog prvog pojavljivanja u NBA ligi. Po istom kriterijumu, Vučević u poslednjih šest sezona ima prosek od 87 posto. Jedini centri koji su bolje rangirani ove sezone su Nikola Jokić, Bem Adebajo i Al Horford.

Vučevićeva defanzivna strana takođe je vredna pomena. Procenat osvojenih defanzivnih skokova stavlja ga u sam vrh centara NBA lige.

Vučević se može nazvati dabl-dabl mašinom, s obzirom da je do tog učinka stigao čak na osamnaest utakmica ove sezone. Jedini igrači koji ove godine imaju više dabl-dabl učinaka su Jokić, Sabonis i Gober.

Nosio je srpsku zastavu na predstavljanju u NBA, a u drami je srušio velikog Lebrona /video/

Dan kada je Jokić plakao: Treneru, da li mogu na klupu?

Pokuševski dao znak da je za NBA /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala