Beg od bede – lažni roditelji, ime, rođaci... Mlada zvezda Junajteda je jedna od 15.000 žrtava

© AP Photo / Martin RickettAmad Dijalo
Amad Dijalo - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2021
Pratite nas
Umesto da uživa u ostvarenju sna gotovo svakog dečaka koji krene da se bavi fudbalom, 18-godišnji Amad Dijalo se našao u centru ogromnog skandala koji će epilog dobiti na sudu.

Momak iz Obale Slonovače je nedavno u transferu vrednom 37 miliona funti stigao u Mančester junajted iz Atalante, a svega nekoliko nedelja pošto je postao stanovnik Engleske otkriveno je da je on iz domovine u Italiju došao kao žrtva trgovine ljudima.

​Dijala je Fudbalski savez Italije kaznio sa 42.000 funti pošto je istragom utvrđeno da je koristio lažna dokumenta i lažne roditelje kako bi ušao u Italiju i potpisao ugovore sa dva kluba.

Istovremeno, pet odraslih osoba je otpuženo za krijumčarenje Dijala, njegovog brata Hameda i trojice mladih afričkih fudbalera pre šest godina.

Dve optužene osobe, Hamed Mamadu Traore, vlasnik jednog fudbalskog kluba u Obali Slovanče i njegova supruga Marina Edvidž Tejer, tvrdile su da su roditelji braće Dijalo i u Italiju su ih uveli na osnovu prava na „spajanje porodice“.

Marinina sestra Larisa i njen suprug Zadi Gildas Abu su tvrdili da su roditelji dvojice fudbalera, navodeći da su oni „rođaci braće Dijalo“, a uhapšena je i Blaj Blez Teje, osumčinjena da je odgovorna za krijumčaranje jednog momka.

​DNK analizom je utvrđeno da Dijalo i njegov brat nisu u rodbinskim vezama sa Traoreom i Tejerovom, koji bi mogli da provedu narednih 15 godina u zatvoru.

Istraga je otkrila da je Dijalo u Italiju stigao pod imenom Amad Dijalo Traore, da bi na svoj 18. rođendan odbacio poslednje prezime i u Junajtedu će na njegovom dresu stajati ime – Amad.

Iznenađenje je u celom slučaju je činjenica da je Dijalo dobio kaznu od Fudbalskog saveza Italije tek pošto je napustio tu državu, čime je izbegao suspenziju, ali je objavljen ceo njegov put.

Amad je sa 12 godina stigao u tim Boka Barko, istraga o celom slučaju je počela još 2017. godine kada je uhapšen agent i „lovac na talente“, Đovani Damijano Drago, koji je o svemu govorio u čuvenom slučaju „Operacija beba slon“.

​Iz kluba Boka Barko je navedeno da je Amad „samo doveden kod njih“, kao i da je pokazao veliki talenat, posle čega je na preporuku nekadašnjeg golmana Đovanija Galija otišao u Atalantu, gde je bila zaposlena i njegova „majka“ – Marina?!

Atalanta je saopštila da nije primetila ništa čudno u celom procesu, ali je potom od transfera Dijala zaradila 37 miliona funti.

Istraživanja su pokazala da godišnje oko 15.000 mladih Afrikanaca bude prošvercovano u Evropu, a veruje se da veliku ulogu u tome imaju fudbalski agenti, uglavnom bivši fudbaleri, koji od pravih porodica dece uzimaju više hiljada funti kako bi im odveli decu „u bolji život“.

► Specija dala recept Zvezdi kako da nokautira Milan bez šuta u okvir gola

► Golman Mančester sitija nije mogao kao Dmitrović /video/

► „Bata Stane, poginuću – to je utakmica života“ /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala