Američki predsednik najavio značajne promene u američko-saudijskoj politici

© AP Photo / Susan WalshBela kuća
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2021
Pratite nas
Američki predsednik Džo Bajden izjavio je u petak da će „značajne promene“ u politici između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije biti najavljene „danas i u ponedeljak“. Bajdenova izjava došla je posle objavljivanja obaveštajnog izveštaja u kom je saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman okrivljen da je naredio ubistvo novinara Džamala Hašogija.

„Juče sam razgovarao sa kraljem, ne sa princom. Jasno sam mu stavio do znanja da se pravila menjaju i najavićemo značajne promene danas i u ponedeljak. Pozvaćemo ih na odgovornost zbog kršenja ljudskih prava i ako žele da imaju posla sa nama, moraće da reše taj slučaj“, rekao je Bajden u intervjuu „Univiziji“.

Bajden je takođe kritikovao Trampovu administraciju jer nije objavila izveštaj o ubistvu Hašogija.

Izveštaj Nacionalne obaveštajne službe (ODNI) deklasifikovan je ranije u petak i u njemu se navodi da je saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman odobrio operaciju „hvatanja ili ubistva“ saudijskog novinara Džamala Hašogija.

Zaključke izveštaja Rijad je ocenio kao „uznemirujuće i netačne“, pri čemu je saudijsko Ministarstvo spoljnih poslova insistiralo da su odgovorni za ubistvo izvedeni pred lice pravde, a da su presudu suda pozdravili i članovi porodice Hašogi.

Prestolonaslednik je negirao navode izveštaja, rekavši da „snosi svu odgovornost“ za incident jer se dogodio „pod njegovom jurisdikcijom“.

Posle objavljivanja izveštaja, američki Stejt department uveo je sankcije protiv nekolicine saudijskih državljana, ali ne i prestolonaslednika. Prema izveštajima, Bajden je odlučio da ne kažnjava Mohameda bin Salmana za ubistvo Hašogija.

Američki Stejt department najavio je nova vizna ograničenja za strance za koje se veruje da su se bavili „ozbiljnim aktivnostima protiv disidenta“, dodajući da se sa sankcijama mogu suočiti i članovi njihovih porodice.

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je da su i bivši zamenik šefa saudijske obaveštajne agencije Ahmed al-Asiri, kao i Snage za brzu intervenciju, elitna lična zaštitna jedinica prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, stavljeni pod sankcije.

Hašogi je ubijen 2. oktobra 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu, gde je došao kako bi pribavio dokumente za venčanje sa verenicom.

Stav zvaničnog Rijada je da su ubistvo počinili odmetnuti pripadnici tajne službe, koji su uhapšeni, a petorica su osuđena na smrtnu kaznu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala