Azerbejdžan optužio Jermeniju da krši sporazum o Karabahu

© AP Photo / Armenian Defense Ministry Press Service/PanPhotoJermenski vojnici na granici sa Azerbejdžanom
Jermenski vojnici na granici sa Azerbejdžanom - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2021
Pratite nas
Azerbejdžan je optužio Jermeniju za nezakonito razmeštanje oružanih snaga na teritoriji Nagorno-Karabaha, čime se krši trilateralni sporazum o Karabahu.
„Vojnike Oružanih snaga Jermenije šalju na službu na međunarodno priznate teritorije Azerbejdžana, što krši norme i principe međunarodnog prava i ljudska prava nakon potpisivanja zajedničke izjave Jermenije i Azerbejdžana 10. novembra 2020. godine, koja podrazumeva obustavu vojnih aktivnosti između te dve zemlje“, navodi se u saopštenju azerbejdžanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Baku tvrdi da je uključivanje pripadnika jermenskih Oružanih snaga u vojnu aktivnost u Nagorno-Karabahu „na prevaru ili silom“, „tajnim prelaskom Lačinskog koridora“, izazvalo proteste  vojske i njihovih porodica.

„Nezakonito raspoređivanje jermenskih snaga na teritoriji Azerbejdžana, gde se trenutno nalaze ruski mirovnjaci, je grubo kršenje zajedničke izjave lider Azerbejdžana, Jermenije i Rusije, usvojene 10. novembra“, ističe MIP Azerbejdžana.

Baku traži od Jermenije da prekine sa nezakonitim razmeštanjem svojih oružanih snaga na teritoriji Azerbejdžana i poziva međunarodnu zajednicu da preduzme neophodne mere kako bi Jermenija prestala sa takvim provokativnim akcijama.

Podsetimo, krajem septembra prošle godine u Nagorno-Karabahu su obnovljena borbena dejstva, koja su predstavljala nastavak dugogodišnjeg sukoba. Strane su nekoliko puta pokušale da zaključe primirje, ali je uspešan bio tek tripartitni sporazum postignut u noći 10. novembra.

Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela mrtvih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. U regionu su stacionirani ruski mirovnjaci, a poštovanje primirja nadgledaće rusko-turski monitoring centar na teritoriji Azerbejdžana.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala