Amerika pravi oružje nalik ruskom: Piloti postaju nedodirljivi

© AP Photo / Bombarder B-52
Bombarder B-52 - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Agencija za napredne istraživačke projekte Ministarstva odbrane SAD (DARPA) objavila je konkurs za izradu prototipa bespilotne letelice „Longšot“. Glavna karakteristika drona je to što neće poletati sa zemlje, nego iz aviona. Pored toga, napredna letelica će biti naoružana veoma brzim raketama klase „vazduh-vazduh“.
„Cilj programa je razvoj inovativne bespilotne letelice koja će omogućiti da se značajno poveća domet vazdušne borbe, efikasnost taktičke avijacije i smanji rizik za avione sa posadom, što je posebno važno. Ukoliko projekat uspe, naši lovci i bombarderi će moći da uništavaju protivničke avione, ne ulazeći u zonu uništenja njihovih raketa. Zahvaljujući dronovima 'Longšot' američki piloti će u budućnosti biti van domašaja neprijateljske borbene avijacije“, navodi se u izveštaju DARPA.

Oni smatraju da će napredna bespilotna letelica izmeniti uobičajeni koncept vazdušne borbe – američki lovci i bombarderi neće biti opremljeni raketama, nego malim dronovima.

DARPA ne isključuje da bi „Longšot“ dronovima mogli biti opremljeni i avioni vojno-transportne avijacije. Taj pristup idealno odgovara američkom konceptu „mozaičnog rata“ koji podrazumeva „mešavinu“ bespilotnih letelica i letelica sa posadom koje čine jedinstvenu mrežu.

Zasad nije bilo govora o naoružavanju dronova, ali korporacija „Nortrop Graman“ ne isključuje  mogućnost prilagođavanja programa naprednih raketa „Grej volf“ za projekat „Longšot“. Program „Grej volf“ predviđa stvaranje različitih vrsta raketa, stoga je veoma moguće da će dronovi „Longšot“ moći da napadaju kopnene objekte, na primer, sisteme PVO.

Još jedan elemenat „mozaičnog rata“ je program „Skajborg vangard“ koja predviđa pravljenje bespilotnog lovca prema konceptu „lojalne potpore“. Ti dronovi će poletati sa zemlje, ali će se kontrolisati iz aviona sa posadom. Američko ratno vazduhoplovstvo već je sklopilo sporazum sa četiri odbrambena koncerna.

Slični projekti postoje i u Rusiji. Početkom 2019. godine saopšteno je da treći eksperimentalni primerak lovca pete generacije Su-57 korišćen kao leteća laboratorija za proveru sistema naprednog jurišnog drona S-70 „Ohotnik“. U septembru te godine Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je izveden prvi zajednički let „Ohotnika“ i Su-57. Za dron „Ohotnik“ se pravi municija različite namene, a očigledno i rakete „vazduh-vazduh“. Zajedno sa Su-57, dron može napraviti proboj u oblasti borbene upotrebe lovačke avijacije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala