Zelenski: Krim – „iščupano srce“ Ukrajine; Rusija: Bestidna demagogija

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaSpomenik potopljenim brodovima na obali Sevastopolja na Krimu
Spomenik potopljenim brodovima na obali Sevastopolja na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da Krim predstavlja za Ukrajinu „iščupano srce“ i da se poluostrvo mora vratiti u njen sastav da bi mogla da se „osmehne“. U Rusiji tu njegovu izjavu opisuju kao dvoličnu i kao bestidnu demagogiju.
Krim je bio srce Ukrajine. Radosno, dobro, svetlo. Pre sedam godina su nam iščupali srce. Nikada nećemo zaboraviti ko je to uradio i ko je dozvolio da se to uradi“, citira Zelenskog njegova pres služba.

Da bi Ukrajina mogla „radosno i iskreno da se osmehne“ srce joj se mora vratiti, dodao je on.

Lider Krima Sergej Aksjonov prokomentarisao je ovu izjavu ukrajinskog predsednika nazivajući njegove reči bestidnom demagogijom.

Kako je naveo, poluostrvo se ujedinilo s Rusijom nakon državnog prevrata u Kijevu.

„Bestidna demagogija. Znači, bivšem klovnu se srce ne para od krvi Donbasa i pepela Odese, nego bez Krima ne može. Neka se pomoli Banderi, biće mu lakše“, rekao je Aksjonov.

Prema njegovom mišljenju, srce su Ukrajini iščupali organizatori prevrata, pretvorivši je u zombi-državu, a i Zelenski je postao deo tog „mračnog rituala“.

„Krim niko nije iščupao, on se vratio kući jer nije želeo da živi pored živih leševa. Otišao je u Rusiju – zemlju sa kojom su uvek bila, jesu i biće srca Krimljana“, istakao je Aksjonov.

Senatorka iz Sevastopolja Katarina Altabajeva kaže da je ovakva izjava Zelenskog dvolična.

Podsetimo, Krim se ujedinio s Rusijom posle referenduma koji je održan u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je to pitanje zatvoreno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala