Stvaranje realne slike o srpskim stradanjima tokom rata u BiH - izazov za Srpsku

© Sputnik / Dejan SimićZastava RS
Zastava RS - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2021
Pratite nas
Stvaranje realne slike o žrtvama i stradanjima srpskog stanovništva tokom rata u BiH doprineće postepenom udaljavanju od politički korektne interpretacije rata kao „srpske agresije na BiH“ koja je i danas pretežna na Zapadu, poručio je profesor Darko Tanasković, koji ovaj zadatak vidi kao jedan od izazova pred Republikom Srpskom.

Tanasković, bivši ambasador Srbije pri Unesko, na tribini „Republika Srpska pred novim izazovima“ upozorio je da jako teško razbiti tu mantru „političke korektnosti“ i da je zato izuzetno važno argumentovano i dokumentovano utvrđivanje razmera stradanja srpskog naroda tokom rata u BiH.

Izazovi pred Republikom Srpskom

„Na taj način se stvaraju preduslovi za uspostavljanje uravnotežene i realne slike tragičnog građanskog rata i borbe za teritorije, sa elementima verskog sukoba, gde su sve strane imale srazmerno velike gubitke i bile izložene višestrukim stradanjima. Sa druge strane, na taj se način relativizuje i obesnažuje bošnjački stereoptipni viktimizacijski diksurs, konstanta njihove ukupne političke platforme pred međunarodnom zajednicom, uobličene i izdašno promovisane u aktivnom sadejstvu sa delovima te zajednice“, ocenio je Tanasković.

Prema njegovim rečima, iskustvo rada dve nezavisne međunarodne komisije - za stradanje Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine i za stradanje pripadnika svih naroda u Srebrenici, koje je 2019. godine formirala Vlada Republike Srpske, pokazuje da je, uprkos mnogobrojnim teškoćama i preprekama, moguće ostvariti uspešnu saradnju sa uglednim stranim ekspertima.

„Jasno je da je određena slika o događajima u BiH za vreme rata već oformljena u svetu i da je, uslovno rečeno, dobila oreol „političke korektnosti“, naročito na Zapadu. Ali, kada se jedna takva crno-bela mantra o nečemu vrlo složenom ponavlja, postoje ljudi kojima je dozlogrdilo da njihovo naučno dostojanstvo bude vređano takvom jednoslojnom, jednobojnom projekcijom i oni se protiv nje bune. Čak i onda kada nemaju nikakav ni politički ni ideološki razlog“, primećuje Tanasković.

Republika Srpska - simbol opstanka čitavog srpskog korpusa

Kada je reč o sudbini srpskih zemalja, uglavnom se govori o zapadnim stavovima, a taj narativ je dostigao staru agresivnost sa dolaskom nove američke administracije, rekao je novinar Siniša Ljepojević.

„Takav pristup nove američke administracije govori o tome da američki politički establišment živi u takozvanom „zamrznutom“ vremenu i da Zapad, na čelu sa Amerikom, nema nikakvih novih ideja i da nastavlja ono što smo već toliko puta videli, a što je dovelo do uverenja u zapadnim političkim krugovima da su Amerika i Zapad doživeli poraz u Bosni i Hercegovini. Istovremeno, u vojnim krugovima vlada stabilno uverenje da Zapad i NATO ipak u BiH nisu postigli svoj ključni cilj“, objašnjava Ljepojević.

U tom smislu, primećuje, ne bi trebalo očekivati promenu zapadne politike prema BiH, a pre svega prema Republici Srpkoj.

Odbrana prava Republike Srpske je odbrana celog srpskog korpusa u ovom delu sveta“, kategoričan je Ljepojević.

Najveći savremeni izazov Republike Srpske je, kako kaže, činjenica da se svet promenio.

„To više nije onaj svet kada je RS nastajala, a te promene u svetu su dovele do početka procesa nove konfiguracije geopolitičke ravnoteže u ovom delu sveta. Po prirodi stvari u centru tog procesa su Srbi, a u ovom slučaju cilj je Republika Srpska, koja se na taj način priznaje ne samo kao pozicija centralnog mesta u ovom delu sveta, nego i kao simbol opstanka i borbe čitavog srpskog korpusa“, ukazuje Siniša Ljepojević.

Tribina „Republika Srpska pred novim izazovima“ upriličena je u okviru proslave u Srbiji 9. januara Dana Republike, uz obeležavanje 28. februara, dana u kojem je usvojen prvi Ustav Republike Srpske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala