Srušili spomenik žrtvama ustaškog terora u Hrvatskoj zbog parkinga /foto/

© Foto : Youtube/Felbar studio/PrintscreenSpomenik žrtvama fašističkog terora u Noskovačkoj Dubravi u Hrvatskoj
Spomenik žrtvama fašističkog terora u Noskovačkoj Dubravi u Hrvatskoj - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2021
Pratite nas
U Noskovačkoj Dubravi, uHrvatskoj, lokalne vlasti su naložile rušenje spomenika partizanima i žrtvama ustaškog terora da bi napravili parking za turističke autobuse.

Spomenik je srušen početkom ove sedmice, a plan je navodno da bude premešten 10-20 metara dalje od mesta gde se nalazio.

Zamenik župana Virovitičko-podravske županije Igor Pavković kaže da je spomenik sagrađen 50-ih godina prošlog veka u centru sela, ispred tamošnje osnovne škole, piše portal Novosti Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj, a prenosi Tanjug.

U okviru spomenika nalazi se spomen-kosturnica u koju su sakupljeni zemni ostaci poginulih boraca vojvođanskih brigada s više lokacija u okolini, gde su se tokom Drugog svetskog rata vodile borbe s Nemcima, rekao je Pavković.

Uklanjanje je inicirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim delovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije ispred čije se upravne zgrada i nalazi.

Uklanjanje je obrazloženo potrebom da se na tom mestu izgradi parkiralište za autobuse, s obzirom na to da se na toj lokaciji nalaze hostel i prihvatilište, kao i da je do epidemije virusa korona tamo dolazilo dosta posetilaca, među kojima i grupe u autobusima.

Zastava Hrvatske - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2020
Ostvaren Tuđmanov cilj da Srba u Hrvatskoj bude manje od tri odsto /video/

Pavković kaže da su bili u dilemi jer se, smatra, parking mogao sagraditi na mestu gde bi trebalo da bude premešten spomenik, što je, prema njegovim rečima, dobra lokacija za autobuse.

„Time bi se uštedeli troškovi demontaže i premeštanja spomenika. S radovima na uklanjanju spomenika na površinu su se pojavile i kosti vojvođanskih boraca. Zbog nalaska je pozvana policija koja je napravila uviđaj i zatvorila gradilište, dok se pitanje kostiju na reši“, kazao je on.

Pavković dodaje da postoji konsenzus da se kosti premeste na mesno groblje i tamo dostojanstveno sahrane.

„To je stav vladike slavonskog Jovana, a kako će do kraja ove sedmice biti održan sastanak predstavnika Srba i Srpske pravoslavne crkve s načelnikom opštine Čađavica, koji se generalno slaže s tom idejom, problem bi trebalo da bude rešen. Potrebno je, međutim, da se nađe prava lokacija, jer grobnica ne biti trebalo da bude u nekom ćošku ili da uzurpira tuđe grobno mesto“, kaže Pavković, koji smatra da bi i na groblju trebalo postaviti spomen obeležje, kao što postoji tamo sahranjenoj kozaračkoj djeci.

Predstavnici srpske zajednice nemaju dileme - makar i na novoj lokaciji, spomenik mora da ostane, navode i Pavković i predsednica županijskog veća srpske nacionalne manjine Milena Lazić.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala