Srbi na internetu potrošili milijarde

CC0 / Pixabay / Onlajn trgovina
Onlajn trgovina - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Tokom pandemije virusa korona onlajn trgovina je doživela procvat svuda u svetu, a podaci Narodne banke Srbije (NBS) o transakcijama u našoj zemlji pokazuju da su Srbi trgujući na internetu potrošili na desetine milijardi dinara.

Prema podacima NBS o transakcijama u tri najznačajnije valute u našoj zemlji - dinarima, evrima i dolarima, primetno je da su onlajn dinarske transakcije "eksplodirale".

Tako je 2020. godine dinarskih transakcija obavljenih upotrebom kartica i e-novca bilo više od 14 miliona, a njihova vrednost je bila čak preko 32 milijarde dinara. Samo godinu dana ranije, 2019, broj transakcija je bio duplo manji - sedam miliona, a vrednost oko 18 miliona dinara. 

Supermarket - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2020
Kupovina u Srbiji uskoro: Uzmeš mleko sa rafa, prisloniš telefon i izađeš iz radnje

Transakcija u evrima je bilo brojčano manje - skoro 3,5 miliona, a njihova vrednost procenjena je na oko 120 miliona evra. Broj transakcija u dolarima - skoro tri miliona, vrednost - oko 63 miliona dolara. Ove transakcije nisu zabeležile toliki rast kao dinarske, a one u evrima su čak zabeležile i pad u odnosu na 2019. godinu.

"Tokom 2020. godine je, kao i u poslednjih nekoliko godina, porastao broj transakcija karticama i elektronskim novcem u svrhu internet kupovine robe i usluga, pri čemu je broj transakcija u dinarima, evrima i američkim dolarima povećan za 64,44 odsto. Ako se u obzir uzmu samo transakcije u dinarima, rast je impresivan, imajući u vidu da je u godini za nama izvršeno čak 103,76 odsto transakcija više nego u 2019, a porast vrednosti iznosi 81,46 odsto", navela je Narodna banka Srbije u saopštenju.

Šta se najviše kupovalo?

Kako su iz Privredne komore Srbije (PKS) rekli za B92, prvo mesto pripalo je odeći, a drugo sportskoj opremi (isključujući sportsku odeću). Sledi elektronika za potrošače i kućni uređaji, kompjuteri, tableti, mobilni telefoni i dodatna oprema, dostava iz restorana, lanaca brze hrane i ketering servisa, nameštaj i oprema za kuću, igračke za decu, štampane knjige, magazini i novine, hrana i piće iz prodavnica ili od dostavljača gotove hrane.

Još jedan zanimljiv podatak došao je iz Privredne komore Srbije. Naime, poređenjem prvog i drugog kvartala 2020. godine, uočava se i rast na tržištu ekspres usluga u unutrašnjem saobraćaju od 23 odsto. Porast obima prisutan je u svim stopama mase, ali je najveći rast ostvaren kod pošiljaka koje sadrže robu mase od 501 gram do jednog kilograma.

Pošiljke koje sadrže robu su u skoro svim stopama ostvarile rast veći od 20 odsto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala