Predsednica EK upozorava: Reč je o osetljivim informacijama – ako ne požurimo, uskočiće Gugl i Epl

Pratite nas
Dok je EU i dalje podeljena oko toga kako tačno treba primeniti korona pasoše, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je države članice da što pre pronađu evropsko rešenje za elektronski sertifikat o vakcinaciji, upozoravajući da bi tehnološki giganti mogli da ih preteknu.

Evropski lideri su u četvrtak raspravljali, između ostalog, o situaciji sa virusom korona i odgovoru EU na njega, a mišljenja oko izdavanje elektronskog sertifikata o vakcinaciji ili kovid pasoša veoma su podeljenja. 

Vakcina protiv kovida 19 - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2021
Savet Evrope usvojio Rezoluciju o vakcinama: Ne sme biti diskriminacije ― vakcinacija nije obavezna

Iako su se u principu lideri EU složili da je potreban univerzalni zdravstveni sertifikat da bi se otvorile granice i revitalizovala turistička industrija, još uvek je nejasno kako će se tačno primeniti.

Svi smo se složili da su nam potrebni sertifikati o vakcinaciji“, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

„U budućnosti će sigurno biti dobro imati takav sertifikat, ali to neće značiti da će putovati samo oni koji imaju takav pasoš; o tome još uvek nisu donete nikakve političke odluke“, dodala je.

Ursula fon der Lajen pozvala je lidere Unije da požure i izrade svoju verziju sertifikata. Kao primer kako bi to moglo da se uradi, ona je navela izraelski model praćenja istorije vakcinacije osobe koristeći takozvane zelene propusnice. Međutim, pokazalo se da je lako falsifikovati takve propusnice.

Predsednica EK je priznala i da nije postojalo političko jedinstvo oko korišćenja predloženih sertifikata, a postoji i zabrinutost zbog nejasnoća oko mogućnosti da vakcinisane osobe prenose virus.

„Ako uskoro ne dođe do evropskog rešenja u vezi sa zdravstvenim sertifikatima, velike tehnološke komapnije će neizbežno popuniti tu prazninu. Važno je imati evropsko rešenje, jer će u protivnom drugi ući u ovaj vakuum“, upozorila je Ursula fon der Lajen.

Gugl i Epl već nude rešenja Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Ovo su osetljive informacije i želimo da budemo vrlo jasni da nudimo evropsko rešenje“, istakla je. 

Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2021
Ko ne primi vakcinu – ne može da radi: Nova kontroverzna odluka lidera o pelcovanju

Međutim, nije baš jasno na šta se odnosi njena izjava. Gugl i Epl pokrenuli su prošlog aprila zajednički projekat nazvan Exposure Notificatio, osmišljen da olakša digitalnu potragu za kontaktima tokom pandemije. Ove nedelje je pokrenuta platforma Global.health, koju podržava Gugl, a cilj projekta je prikupljanje anonimnih podataka o pojedinačnim slučajevima kovida 19 iz zemalja širom sveta, piše RT.

Neimenovani izvor rekao je Blumbergu da je predsednica EK očigledno sve pogrešno shvatila, tvrdeći da Epl nikada nije razgovarao o potencijalnoj aplikacije o vakcinama sa SZO ili EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala