Multimedijalni spektakl „Nemanjići“ /foto/

© Tanjug / RADE PRELICMultimedijalni spektakl „Nemanjići“
Multimedijalni spektakl „Nemanjići“ - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2021
Pratite nas
Prikazivanjem slavne srpske istorije na savremen način, spajanjem tradicije sa modernom tehnologijom, multimedijalni spektakl „Nemanjići“ na fasadi Železničke stanice u Beogradu dokazuje da srednjevekovna istorija naše zemlje može da komunicira sa svim generacijama.

Svi prisutni na događaju u prilici su da se podsete perioda vladavine i zadužbinarstva dinastije Nemanjić, uživaju u prikazima tekovina srpske srednjovekovne kulture i duhovne baštine čiji je značaj prepoznat u celom svetu.

© Tanjug / RADE PRELICMultimedijalni spektakl „Nemanjići“ na fasadi stare Železničke stanice na Savskom trgu.
Multimedijalni spektakl „Nemanjići“ /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2021
Multimedijalni spektakl „Nemanjići“ na fasadi stare Železničke stanice na Savskom trgu.

Dinastija Nemanjića predstavljena je uz pomoć savremenog multimedijalnog umetničkog izraza, a to je 4d projekciono mapiranje na fasadi stare Železničke stanice na Savskom trgu.

Među prisutnima su bili i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.

Vesić je podsetio da je današnji dan 1199. godine preminuo Stefan Nemanja i da je filmska projekcija prilika da se mladima približi sjajna dinastija koja je vladala Srbijom skoro 200 godina.

„Podizanje spomenika Stefanu Nemanji u centru Beograda, zapravo je vratilo Nemanjiće među Srbe. U ovom trenutku postoji desetak srpskih gradova koji žele da podignu spomenik nekom od Nemanjića. Konačno smo se kao društvo posle osam vekova setili Nemanjića. Zamislili smo da se na Savskom trgu gde je spomenik Stefanu Nemanji, odigravaju različite kulturne manifestacije na platou ispred zgrade stare Železničke stanice“, istakao je za Tanjug Vesić.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl ocenio je da se večeras na Savskom trgu dogodila neka vrsta tehnički naprednije nadgradnje svega onoga što je pratilo otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji.

© Tanjug / RADE PRELICU projekciji uživaju i mladi.
Multimedijalni spektakl „Nemanjići“ /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2021
U projekciji uživaju i mladi.

„Do pre neki dan smo ovde imali postavku izložbe o dinastiji Nemanjića u panoima. Sada idemo u korak sa vremenom sa 4D projekcijom koja posetiocima u 15 minuta otkriva detalje o Nemanjićima i Srbiji tog vremena“, kazao je Karl.

On je dodao da je ova projekcija početak prakse predstavljanja istorije Srbije na Savskom trgu.

„U zgradi stare Železničke stanice biće pozicioniran Muzej istorije Srbije i različitim projekcijama na fasadi tog muzeja pružićemo priliku Beograđanima i njihovim gostima da upoznaju detalje naše bogate istorije“, rekao je Karl.

Film, koji su podržali Ministarstvo kulture i Srpska pravoslavna crkva i koji podseća na bogato istorijsko, kulturno i duhovno nasleđe najslavnije srpske loze, biće projektovan i tokom vikenda na fasadi Železničke stanice na Savskom trgu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala