Gubici na berzi ponovo se broje u milijardama: Novi udar akcije na Reditu

© AFP 2023 / TIMOTHY A. CLARYNjujorška berza
Njujorška berza - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2021
Pratite nas
Oni koji su se „kladili“ na pad cena akcija „GejmStopa“, odnosno oni koji su držali takozvane kratke pozicije na berzi, izgubili su oko 1,9 milijardi dolara za samo dva dana, dok je omiljena „mem akcija“ na Reditu ponovo oživela.

Akcije lanca prodavnica video igara „GejmStop“ u sredu su naglo porasle za više od 100 odsto, a velika nestabilnost je čak dovela do stopiranja trgovanja. Iznenadni oporavak ovih akcija doprineo je gubitku u vrednosti od 664 miliona dolara za investitore koji se „klade“ protiv „GejmStopa“, pokazuju podaci kompanije za finansijsku analitiku S3 Partners

Berzanski trgovac na Njujorškoj berzi - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2021
Debakl neviđenih razmera: Milijarderi u šoku, kakve veze s tim ima jedan Bugarin

Potražnja za akcijama „GejmStopa“ nastavljena je i u četvrtak i njihova cena je porasla za čak 84 odsto na dnevnom nivou i zatvorene su sa 19 odsto dobiti. Ovakav razvoj događaja rezultirao je sa dodatnih 1,19 milijardi dolara gubitka za one koji su držali kratke pozicije, pokazuju proračuni S3 Partners.

Akcije „GejmStopa“ i danas su u porastu, a do sada su uzrokovale gubitke investitorima u iznosu od 10,75 milijardi dolara, prema podacima analitičke kompanije.

Međutim, čak ni milijarde gubitaka ne sprečavaju investitore da se i dalje „klade“ na pad akcija i broj kratkih pozicija porastao je prošle nedelje za 15 odsto.

Najnoviji talas neuporediv je sa haosom na berzi kojem smo svedočili u januaru kada su akcije „GejmStopa“ u nekim trenucima skočile za oko 1.800 odsto, podseća RT. 

Brokeri u Američkoj berzi - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2021
Kako je običan čovek bacio na kolena „aždaje“ sa Volstrita

Pomamu za ovim akcijama podgrejali su mali investitori iz „ozloglašene“ grupe na Reditu pod imenom Volstrit bets, koja je objavila rat velikim igračima sa Volstrita. Ti mali investitori pogurali su cenu akcija „GejmStopa“ na istorijski maksimum i naterali velike hedž fondove da se suoče sa velikim gubicima.

Takozvana „mem trgovina“ skrenula je pažnju političara i regulatornih tela. Prošle nedelje je Odbor za finansije američkog Kongresa ispitivao najviše rukovodioce kompanija koje su učestvovale u sagi o akcijama „GejmStopa“, uključujući šefa „Robinhuda“, aplikacije koja je bila u epicentru mahnitog trgovanja i koja je trgovanje nestabilnim akcijama zabranila.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala