Direktor JUTA: Siguran sam da vakcinacija neće biti uslov za putovanja

© Tanjug / NIKOLA ANDJICAerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu
Aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Direktor JUTA Aleksandar Seničić izjavio je danas da je to što EU razmatra uvođenje tzv. digitalnih sertifikata o vakcinaciji svakako pozitivna stvar za turizam, ali da vakcinacija ne sme da bude uslov za putovanja, kao i da je uveren da će postojati alternative – PCR test ili nešto drugo.

„Siguran sam da to neće biti uslov za putovanja, ali biće prednost za one koji su vakcinisani. Ipak, moraju da postoje alternativni načini za putovanja. Verujem da će u ozbiljnim državama postojati alternativa, da li PCR test ili nešto drugo“, rekao je Seničić, prenosi Tanjug.

Lideri EU su sinoć na redovnoj video-konferenciji posvećenoj borbi protiv pandemije kovida 19 pokazali da postoji sve veća podrška tzv. digitalnim sertifikatima o vakcinaciji, koji bi se zasnivali na zajedničkim evropskim kriterijumima za ulazak u zemlje članice i otvaranje društva nakon pandemije. Seničić napominje da to još nije priča o tzv. kovid pasošima jer bi oni bili mnogo obuhvatniji od pomenutih sertifikata.

Seničić objašnjava da bi kovid pasoš trebalo da bude dokument koji bi prihvatao sve vrste dokumentacije koja bi potvrđivala da je neko bezbedan putnik.

„Ipak, suvereno je pravo svake države da odlučuje kako se ulazi na njenu teritoriju“, dodao je Seničić.

Ukazuje da je najveći problem i kod digitalnih sertifikata o vakcinaciji pitanje zaštite podataka o ličnosti, ali i da ćemo verovatno morati da se prilagodimo novim okolnostima. Kako kaže, problem je u tome što u kju-ar kodu mogu da budu navedeni i drugi lični podaci koji ne bi trebalo da budu dostupni svima. Seničić je uveren da će Evropa pronaći mehanizme da reši taj problem i da će u naredna tri meseca biti osmišljen taj sertifikat kako ne bi bili ugroženi lični podaci putnika.

„Sigurno je da se neće putovati kao što se ranije putovalo, ali ko se vakciniše imaće svakako prednosti i moći će da bira gde će putovati“, naveo je on.

Seničić kaže će sigurno postojati zemlje koje će uslovljavati putovanja, kao što i sada već veliki broj avio-kompanija najavljuje da neće prevoziti putnike koji nemaju taj sertifikat, što je veliki problem. Takođe, napominje da se tu zasad radi samo o zemljama EU i da će tek uslediti pregovori i za našu zemlju.

„Grčka je zainteresovana da se usaglase ta pravila i intenzivno se radi na tome. Grčka je već napravila sporazum sa Izraelom, a juče je preciziran sporazum i sa Velikim Britanijom, zatim sa Rusijom...“, kazao je Seničić.

Pretpostavlja da će verovatno biti posebni prelazi za ljude sa tim sertifikatima, zatim posebni punktovi za nasumično testiranje i verovatno određeni deo sa brzim čitačima kju-ar koda, gde će moći da se prati ko ima negativna PCR ili neki drugi test. Seničić ističe da će već od aprila ili maja granice biti otvorene u najvećem broju zemalja koje nas turistički interesuju, ali ne i zemlje Zapadne Evrope.

Upitan šta misli da li će zemlje praviti selekciju vakcina za turiste, Seničić kaže da je bilo mnogo spekulacija o tome, ali da on lično u to ne veruje, pošto je sada nemoguće nabaviti samo vakcine tri proizvođača za koje se veruje da će ih prihvatati EU. Napominje da su u EU Mađarska i Slovačka već naručile kineske vakcine. Seničić ističe da tako oko 100 miliona kineskih turista boravi godišnje u Evropi, kao i desetine miliona ruskih turista, i da ne veruje da će ih se Evropa tako lako odreći.

Ipak, na primer Slovenija već sada pravi selekciju vakcina, dodaje Seničić. Kaže da je naša zemlja trenutno potpisala protokole sa četiri zemlje u koje ćemo sigurno moći da putujemo bez ikakvih ograničenja, a to su Albanija, Severna Makedonija, BiH i Crna Gora. Moći ćemo da putujemo i u Egipat, Tunis i Kipar sa PRC testom, kaže Seničić i dodaje da je i Turska najavila od aprila otvaranje granice bez PCR test, zatim Bugarska...

„Od Grčke očekujemo da granice bude otvorene, uz sertifikat, PCR test, testiranje ili na neki drugi način“, naveo je on.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala