Bugarska opozicija preuzela inicijativu: Traže rusku vakcinu

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina protiv korone "Sputnjik Ve"
Ruska vakcina protiv korone Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2021
Pratite nas
Opoziciona Bugarska socijalistička partija, druga po brojnosti u parlamentu, pozvala je da se započnu pregovori o kupovini ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).
„Podnosimo parlamentu nacrt rešenja o početku bilateralnih pregovora o isporukama vakcine 'Sputnjik Ve' (Sputnik V)“, izjavila je na sednici liderka stranke Kornelija Ninova.

Kako je istakla, njena stranka preuzima inicijativu u svoje ruke.

„Pošto ne možemo očekivati od premijera izuzetnu hrabrost, mi preuzimamo inicijativu i unosimo u Narodnu skupštinu predlog o traženju dodatnih mogućnosti za Bugarsku. Insistiramo na tome da Narodna skupština naloži vladi Bugarske da započe bilaterale pregovore o isporuci vakcine 'Sputnjik Ve' (Sputnik V)“, dodala je Ninova.

Ministar zdravlja Bugarske Kostadin Angelov je izjavio da još uvek nije poznato kada će biti moguće nastaviti vakcinaciju.

„Ne mogu ja na sebe da preuzimam takvu odluku, jer rezultat ne zavisi od nas. Ne treba donositi ishitrene odluke“, rekao je ministar zdravlja Bugarske.

Što se tiče nedovoljne količine doza vakcina Vlada ima plan B, kupiće dodatne količine vakcina „Fajzer“ i „Moderna“.

Angelov je i prokomentarisao pitanje nabavke ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), rekavši da je za to potrebo odobrenje Evropske agencije za lekove.

„Naša zemlja je članica Evropske unije, Evropska unija razmatra dokumentaciju na nivou Evropske agencije za lekove. Čekamo odluku evropskih eksperata, zatim Evropska komisija daje dozvolu za upotrebu. Kada se to dogodi, spremni smo da naručimo vakcine“, naveo je ministar zdravlja Bugarske.

Podsetimo, ranije je ministar zdravlja Bugarske Kostadin Angelov više puta izražavao nezadovoljstvo zbog kašnjenjima sa isporukama vakcine kompanije „AstraZeneka“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala