Američka histerija o „ruskoj pretnji“ ima samo jedan cilj – odrešiti kesu

© AP Photo / Fabrice CoffriniRuski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i državna sekretarka SAD Hilari Klinton pritiskaju crveno dugme
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i državna sekretarka SAD Hilari Klinton pritiskaju crveno dugme - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2021
Pratite nas
Amerikanci šire histeriju o navodnoj ruskoj vojnoj pretnji po celom svetu s jednim ciljem – da izvuku dodatna budžetska sredstva za svoju vojnu mašineriju. U tom ključu treba tumačiti i izjavu američkog generala da Rusija predstavlja pretnju za SAD i njene saveznike.

Ako se trezveno pogleda mapa američkih vojnih baza po svetu, onda je odmah jasno ko kome preti, kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Andrej Golovatjuk.

Komentarišući izjavu šefa evropske komande američkih snaga i vrhovnog komandanta Združenih snaga NATO-a u Evropi generala Teda Voltersa, koji je rekao da Rusija destabilizuje situaciju u svetu i da predstavlja pretnju za postojanje SAD i njenih saveznika, Golovatjuk ističe da šireći histeriju o navodnoj ruskoj pretnji Amerikanci pokušavaju da izvuku više novca od poreskih obveznika za tzv. odbranu i bezbednost SAD.

Histerija o ruskoj vojnoj pretnji

Logika SAD i njenih NATO saveznika bazira se na atmosferi rusofobije, iako se Rusija ne ističe agresivnim akcijama i stalno poziva na mirno, diplomatsko rešavanje svih problema. Golovatjuk dodaje da je takva antiruska retorika oduvek bila svojstvena američkim političarima i američkoj vojsci.

„Njima je savršeno jasno da mi nikome ne pretimo, da nećemo ni sa kim da ratujemo, da imamo dovoljno sopstvenih unutrašnjih briga, koje treba rešiti. Dakle, oni jednostavno šire histeriju o ruskoj vojnoj pretnji po celom svetu, a poreski obveznici nasedaju na taj trik, kao i, nažalost, neke zapadnoevropske zemlje. Na to nasedaju i zemlje Istočne Evrope, koje takođe počinju da trube o tzv. ruskoj pretnji. Dakle, zadatak je jedan – izvući novac za svoje vojne resore“, kaže Golovatjuk, pukovnik u rezervi i član predsedništva ruske organizacije „Oficiri Rusije“.

Bez trke u naoružanju

Agresivnom retorikom SAD i njihovi saveznici zapravo primoravaju Rusiju da brani svoje interese i ojača svoj odbrambeni potencijal, što opet dovodi do optužbi o rastućoj militarizaciji Rusije. Ipak, Golovatjuk izražava nadu da takva atmosfera neće dovesti do nove trke u naoružanju.

„Nadam se da su vremena trke u naoružanju i Hladnog rata prošla i da su prošla vremena kada smo se takmičili u proizvodnji novog oružja i pokušali da ih sustignemo. Sada imamo program naoružanja koji se sprovodi zahvaljujući naporima vojno-industrijskog kompleksa i kontroli vrhovnog komandanta, a postoje planovi o snabdevanju Oružanih snaga oružjem i vojnom tehnikom. Dakle, radimo planski. Jasno je da se gradi novo oružje a mogu otvoreno reći da je naše oružje mnogo efikasnije nego što Amerikanci to misle“, ističe Golovajtuk.

Ekspert naglašava da je ruski vojni budžet daleko manji od američkog, ali da je rusko oružje efikasnije.

Naše najnovije supersonične rakete ’Cirkon‘, kao i druge, već nazivaju „ubicama nosača aviona“, a svaki nosač aviona košta stotine miliona dolara. Naša raketa košta znatno manje. Samo jedna raketa može onesposobiti nosač aviona, a to govori o njenoj efikasnosti i kvalitetu. Naše oružje je oduvek bilo poznato po niskoj ceni i efikasnosti. Ovo je samo jedan primer“, kaže Golovatjuk.

Rusija i Kina protivteža američkoj dominaciji

Američki general Ted Volters je optužio Rusiju da izvodi zlonamerne akcije, usmerene na destabilizaciju situacije u celom svetu i da Rusija pokušava da sačuva sferu uticaja iz vremena sovjetske ere i koristi silu protiv susednih država.

Pored toga, tvrdi Volters, Moskva „koristi netradicionalne instrumente, kao što su vojne kompanije, pokušavajući za zaplaši, oslabi i posvađa SAD i njihove saveznike“.

Ruski eksperti ističu da je izjava američkog generala o „ruskoj pretnji“ izneta sa ciljem satanizacije Rusije, koju SAD i NATO  i dalje vide kao potencijalnog vojnog protivnika i da satanizacija, korišćenje metoda klevetanja i metoda informacionog ratovanja ostaju glavni mejnstrim u praktičnoj politici Pentagona i Severnoatlantske alijanse. Kako ističu ruski eksperti, to nije ništa drugo nego još jedna u nizu rusofobična izjava.

Eksperti navode da su glavni problem Sjedinjenih Država one same, jer žele da upravljaju celim svetom, dok su Rusija i Kina protivteža američkoj dominaciji, a samim tim i smetnja.

Pročitajte i:

Pogledajte i emisiju „Moj pogled na Rusiju“ sa Ljubinkom Milinčić:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala