Usvojene izmene Zakona o poreklu imovine, primena od 12. marta

© Tanjug / NIKOLA ANDJICSkupština Srbije
Skupština Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o utvrđivanju porekla imovine, čija primena počinje 12. marta. Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je Srbija spremna za njegovu primenu i da će se prva na udaru naći, pre svega, ona lica kod kojih je najveća nesrazmera između zakonitih prihoda i rashoda.

Država je tim zakonom dobila delotvoran mehanizam da za svakog može da utvrdi da li se obogatio nezakonito.

Ko ne bude mogao da dokaže da je na zakonit način stekao imovinu ostaće bez tri četvrtine te vrednosti, a ako sud utvrdi da mu je imovina stečena krivičnim delom, biće mu oduzeto celokupno pribavljen imetak.

Po zakonu, na udaru će se naći oni u koje se posumnja da za najviše tri godine imaju za 150.000 evra veću imovinu od prijavljenih podataka.

Kada je reč o izmenama koje su poslanici usvojili, reč je o promenama termina. Usvojena je, naime, izmena naziva izraza „nezakonito stečena imovina“ u „imovina na koju se utvrđuje poseban porez“, kako se ovaj izraz ne bi poistovećivao sa izrazom „imovina proistekla iz krivičnog dela“.

Poslanici su glasanjem za izmene zakona prihvatili i dodavanje izraza „izdaci za privatne potrebe fizičkog lica”, koji je definisan kao izdaci koje je fizičko lice imalo za privatne potrebe, a radi utvrđivanja porekla prihoda koje je steklo fizičko lice, a nije ih potrošilo na sticanje imovine.

Teret dokazivanja uvećanja imovine u odnosu na prijavljene prihode fizičkog lica je na Poreskoj upravi, a na fizičkom licu je teret dokazivanja da je na zakonit način steklo imovinu u delu u kome uvećanje njegove imovine nije u skladu sa prijavljenim prihodima.

Jedinice Poreske uprave utvrđivaće uvećanje imovine fizičkih lica na osnovu podataka kojima raspolaže i podataka koje prikupi od drugih organa i organizacija, pravnih ili fizičkih lica.

U okviru Poreske uprave, formiran je Sektor za poreklo imovine, koji će se baviti tim poslovima, a koji za početak broji oko 20 inspektora, preneo je Tanjug.

Sistematizacijom je planirano da ih bude 60.

Ti inspektori trenutno prolaze i dodatne stručne obuke, u čemu Srbija ima pomoć i podršku Međunarodnog monetarnog fonda.

Usvojeni i zakoni važni za energetski sektor

Skupština Srbije usvojila je i dva zakona koja su važna za energetski sektor i povećanje energetske efikasnosti, jedan se odnosi na davanje državne garancije za izgradnju najsavremenijeg sistema za prenos električne energije, a drugim se omogućava izvođenje radova na povećanju energetske efikasnosti zgrade VMA u Beogradu.

Zakon o davanju garancije Srbije u korist Nemačke razvojne banke „KfW“, a po zaduženju Akcionarskog društva „Elektromreža Srbije“, predviđa garanciju na iznos od 40 miliona evra, a na ime obaveza iz Sporazuma o zajmu za sprovođenje Regionalnog programa za energetsku efikasnost u prenosnom sistemu.

Regionalni program za energetsku efikasnost u prenosnom sistemu osnovan je radi obezbeđenja nacionalne energetske bezbednosti zemlje i zamene dotrajale mreže nižeg naponskog nivoa, sistemom većeg kapaciteta i višeg naponskog nivoa.

Ministar finansija je rekao da projekat ima nacionalni i regionalni značaj, jer će omogućiti trans-nacionalni prenos energije na velikim rastojanjima uz minimalne gubitke, spajajući tržišta istočne i zapadne Evrope i garantujući sigurno i stabilno snabdevanje domaćih potrošača dovoljnim količinama kvalitetne električne energije.

Dodaje da se realizacijom projekta otvara mogućnost da elektroenergetski sistem Srbije iskoristi svoj geografski položaj i potencijal, odnosno da u bližoj budućnosti preuzme ulogu regionalnog lidera u oblasti elektroenergetike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala