Udruženje građana: Svakoj porodici u Srpskoj do kraja 2021. po primerak „Dejtona“

© AP Photo / Jerome Delay/poolPotpisivanje Dejtonskog sporazuma
Potpisivanje Dejtonskog sporazuma - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Pratite nas
Udruženje građana „Politikolog“ predstavilo je danas u Banjaluci svoju akciju „Dejtonski sporazum u svakoj porodici u Republici Srpskoj“.

„Građanima je potrebno da se upoznaju sa izvornim sadržajem Dejtona i njegovim slovom koje je istina. Sve drugo, poput nasilnih promena i raznih tumačenja Dejtona, koje su činili visoki predstavnici i drugi, jeste laž, falsifikat, manipulacija i obmana. Dakle, istina je slovo, a ne duh Dejtona i borimo se za istinu“, rekao je predsednik udruženja Milan Ljepojević.

Milan Ljepojević je rekao da je cilj akcije da do kraja ove godine svaka porodica u Republici Srpskoj dobije svoj primerak Dejtonskom mirovnog sporazuma.

„Za početak smo štampali 50.000 primeraka Sporazuma, a prema nezvaničnim podacima u RS imamo 350.000 do 400.000 porodica i cilj nam je da na adresu svake porodice dostavimo po jedan primerak ove tri skripte koje ukupno imaju 25 strana", rekao je Ljepojević.

Građanima će imati priliku da se upoznaju sa ukupno tri dokumenta, a to su Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, to jeste Dejtonski mirovni sporazum, njegov Aneks četiri ili Ustav BiH i Aneks 10 kao Sporazum o civilnom sproovođenju mirovnog rešenja.

„Građanima je potrebno da se upoznaju sa izvornim sadržajem Dejtona i njegovim slovom koje je istina. Sve drugo, poput nasilnih promena i raznih tumačenja Dejtona, koje su činili visoki predstavnici i drugi, jeste laž, falsifikat, manipulacija i obmana. Dakle, istina je slovo, a ne duh Dejtona i borimo se za istinu“, kazao je Ljepojević.

Dodao je da će se ovaj Sporazum osim na kućne adrese deliti građanima i na trgovima u gradovima u RS, te je pozvao sve institucije RS, političke subjekte, intelektualce, Univerzitet, te medije da pomognu u realizaciji ove kampanje.

Naveo je da je značajno da se Dejtonski mirovni sporazum može menjati samo uz saglasnost svih konstitutivnih naroda u BiH, te da to ne mogu učiniti međunarodni subjekti.

Istakao je da Savet za sprovođenje mira u BiH ne postoji u sklopu Dejtonskom sporazuma, a samim tim ni takozvana „bonska ovlaštenja“, prenosi portal „Fakti“.

Saša Mićin, profesor na Univerzitetu u Banjaluci, rekao je da je postalo moderno falsifikovati istoriju zarad ličnih ciljeva, te da tumačenja Dejtonskog sporazuma ima mnogo i da ga svako tumači na način kako njemu odgovara.

„Dejtonski sporazum ne sme biti predmet spekulacija, što bi dovelo do ukidanja Srpske i tekovina za koje su mnogi ovdašnji ljudi dali živote“, rekao je Mićin.

Dodao je da je od velikog značaja da građani pročitaju Sporazum, jer se time može sprečiti veliki broj manipulacija i spekulacija.

Pročitajte i:

Pogledajte i emisiju „Prorok“: Opasne igre — ko bi da zgazi Dejton i zašto

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala