Štajnmajer: Ne kidati veze sa Rusijom

© AP Photo / Fabrizio BenschPredsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer
Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Pratite nas
Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer pozvao je da ne prekidaju sve veze sa Rusijom, uprkos teškoj fazi odnosa.
„U ovoj teškoj fazi naših odnosa moramo obratiti pažnju na to da se ne prekidaju sve veze“, rekao je Štajnmajer na događaju Istočnog komiteta nemačke ekonomije.

Nemački predsednik je kao primer naveo postupke nove američke administracije, koja istovremeno „oštro kritikuje“ zvaničnu Moskvu, ali pri tome „traži obavezujuće sporazume sa Rusijom koji doprinose strateškoj bezbednosti i prema tome odgovaraju našim interesima“. Za primer je naveo produženje Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju.

On je pozdravio činjenicu da Berlin, Brisel i Vašington razgovaraju o budućnosti odnosa sa Rusijom. Predsednik nemačke istakao je da u poslednjih 20 godina „mnogi mostovi između Zapada i Istoka postali krhki“.

„Upravo u kriznim vremenima ovo je posebno zabrinjavajuće stanje stvari – i to nedvosmisleno govorim Moskvi. Živimo u uslovima teških odnosa, ali imali smo prošlost, imamo i budućnost. Obe strane su odgovorne za budućnost mirne Evrope, misleći i na one koji dolaze posle nas“, rekao je predsednik.

Štajnmajer je primetio da su politički odnosi važni za ekonomsku saradnju. Govoreći o problematičnim pitanjima, posebno je istakao incident sa ruskim blogerom Aleksejem Navaljnim i kaznu koja mu je izrečena, i ponovo pozvao na njegovo oslobađanje.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala