Šta je to kamera snimila iza Lajčaka? Nervoza u Prištini, oglasila se i EU /video/

© Tanjug / Vadim GhirdaSpecijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak
Specijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Pratite nas
Tokom intervjua koji je Miroslav Lajčak dao iz Brisela, kamera je u pozadini zabeležila mapu na kojoj je Kosmet prikazan kao sastavni deo Srbije. Pojedinci sa Kosova i Metohije sada traže izvinjenje Lajčaka zbog te mape. U vezi sa ovom situacijom stigla je i poruka iz Evropske unije: Ova zvanična mapa EU je u skladu sa položajem, statusno neutralna.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine govorio je za portal "Evropski Zapadni Balkan", kada je kamera zabeležila taj detalj. Tokom tog intervjua, Lajčak je između ostalog najavio posetu Beogradu i Prištini.

Direktor Kljana Kosova Adriatik Keljmendi objavio je na Tviteru da Lajčak treba da se izvini što je dao intervju dok je sedeo ispred mape koja prikazuje Kosovo kao deo Srbije, ili u ponedeljak ne bi trebalo niko da ga dočeka kada dođe u posetu Kosovu. 

Pristalice političke stranke Samoopredeljenje - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Priština posegla za krupnim zalogajem, ali je nešto zaboravila – ne pita se samo Bajden

Portparol EU Peter Stano komentarišući objavu Keljmendija rekao je da bi preporučio svima da se usredsrede na stvarna pitanja koja pomažu unapređivanju dijaloga o normalizaciji, umesto da pokušavaju da izmišljaju lažne priče.

“Tvrdnja o mapi je potpuno pogrešna i netačna. Ova zvanična mapa EU je u skladu sa položajem, statusno neutralna. Preporučio bih svima da se usredsrede na stvarna pitanja koja pomažu unapređivanju dijaloga o normalizaciji, umesto da pokušavaju da izmišljaju lažne priče”, poručio je Stano na Tviteru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala