Šta je izazvalo revolt jermenske vojske da je ustala protiv premijera

© AFP 2023 / KAREN MINASYANProtesti u Jermeniji
Protesti u Jermeniji - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Pratite nas
Tenzije u Jermeniji rastu nakon što je Generalštab te zemlje zatražio ostavku premijera Nikole Pašinjana, a narod s istim zahtevom počeo da izlazi na trgove Jerevana. Pašinjan je najavio da će se obratiti okupljenima oko 16.00 po lokalnom vremenu.  Glavni urednik jermenskog haba Sputnjika Dmitrij Pisarenko objašnjava šta je izazvalo revolt vojske.

Pisarenko ocenjuje da Pašinjan izlaskom pred narod želi da pokaže da i dalje ima podršku građana. Prema njegovim rečima, Pašinjan čini sve da se ne prolije krv u zemlji i da se politička kriza ne pretvori u unutrašnji politički sukob.

„Podsetiću vas da je danas potpisan ukaz o smeni prvog zamenika načelnika Generalštaba Tigrana Hačatrjana, koji je jesenas, tokom rata na Karabahu, dobio titulu nacionalnog heroja. Razlog je bila njegova reakcija u medijima, mada je to zapravo bio nesporazum. Naime, ovih dana je premijer pokrenuo pitanje o efikasnosti ruskih sistema „Iskander“, navodeći da ona nije veća od 10 odsto i napominjući da su oni instalirani pod prethodnom Vladom Serža Sargsjana. „Iskandere“ je nazvao „oružjem osamdesetih“, optužujući bivšu Vladu za tu nesavesnu kupovinu. Međutim,  „Iskander“ je najsavremenije rusko oružje, a sve to je izazvalo zbunjenost u Rusiji. Tada je zamenik načelnika Generalštaba rekao novinarima da neće komentarisati Pašinjanove reči i nasmejao se na to što je bivši načelnik Generalštaba komentarisao situaciju, a novinar je shvatio da se Hačatrjan smeje Pašinjanu i zato je smenjen. Svi visoki oficiri potpisali su izjavu u kojoj pozivaju na Pašinjanovu ostavku, nakon čega je premijer smenio šefa Generalštaba. Ali taj ukaz mora da potpiše predsednik zemlje“, rekao je Pisarenko.

Pisarenko objašnjava da od 2015. godine u Jermeniji deluje nemačka varijanta konfiguracije vlasti, a sve odluke premijera mora da odobri predsednik.

On napominje da je ministar odbrane i dalje lojalan Vladi i da on nije potpisao zahtev Generalštaba kojim se traži Pašinjanova ostavka.

U centru Jerevanaprimetne su jake snage policije. Pašinjan je rekao da je situacija napeta, ali pod kontrolom i da nema nameru da sa svojom porodicom beži iz zemlje.

On je upozorio da opasnost od sukoba uvek postoji i istakao da je najvažnije ostati miran. Prema njegovim rečima, unutar zemlje nema neprijatelja, a to je najvažnije. 

Prethodno je Pašinjan smenio načelnika Generalštaba Oružanih snaga, general-pukovnika Onika Gasparjana koji je zajedno sa 40 visokih oficira zatražio njegovu ostavku. Premijer je pozvao vojsku da nastavi da radi svoj posao, da čuva granice i ne gubi budnost, a mešanje vojske u politiku i izlaženje sa političkim saopštenjima smatra nedopustivim.

Na pitanje, kome se vojska potčinjava, on je odgovorio: "Narodu i premijeru". Pašinjan je rekao i da oficiri Generalštaba, koje je smenio ostaju „njegova braća, vojnici otadžbine“.

Kremlj sa zabrinutošću prati situaciju u Jermeniji. Portaparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je naglasio da Moskva ova dešavanja smatra isključivo unutrašnjom stvari Jermenije, ruskog veoma važnog i bliskog saveznika na Kavkazu.

Pročitajte još: 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala