Puč ili smena šefa Generalštaba: Pašinjan stavio pred izbor predsednika Jermenije

© Sputnik / Aram Nersesяn / Uđi u bazu fotografijaSituacija u Jermeniji
Situacija u Jermeniji - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Pratite nas
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan saopštio je da je sa predsednikom Jermenije Armenom Sarkisjanom imao telefonski razgovor. Ukoliko Sarkisjan odbije da potpiše ukaz o smeni načelnika Generalštaba Jermenije, Pašinjan će to smatrati saučesništvom u puču.

„Situacija sa vojskom mora biti rešena“, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan tokom mitinga svojih pristalica na Trgu republike.

Generalštab Jermenije zatražio je ostavku premijera zemlje, izjavivši da premijer i Vlada Jermenije nisu u stanju da donose adekvatne odluke u ovoj kriznoj i sudbonosnoj, za jermenski narod, situaciji. To se dogodilo nakon što je šef vlade smenio prvog zamenika načelnika, general-potpukovnika Tirana Hačatrjana, koji je ranije ismejao reči šefa vlade o raketnim sistemima „Iskander“.

Premijer Nikol Pašinjan je to okarakterisao kao pokušaj puča i pozvao građane da se okupe na Trgu Republika kako bi „odbranili revoluciju“. Takođe je rekao da je potpisao odluku o smeni načelnika Generalštaba Onika Gasparjana.

Međutim, predsednik još nije potpisao dokument.

Prema rečima Pašinjana, on je razgovarao telefonom sa predsednikom i rekao mu je da treba da potpiše ukaz premijera o razrešenju Gasparjana.

„U slučaju da predsednik ne potpiše, da li to znači da on podržava puč? Izbor je jasan“, rekao je on.

Pašinjan je izjavio da je pogrešio sa izborom Onika Gasparjana na mesto šefa Generalštaba, kome je dodelio čin general-pukovnika i kome je stoprocentno verovao tokom rata.

Paralelno sa mitingom pristalica Pašinjana na Trgu Slobode se održava i protest pristalica opozicije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala