Pritisak na predsednika nije dozvoljen: Oglasio se lider Jermenije

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Jermenije Armen Sarkisjan
Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Pratite nas
Predsednik Jermenije u skladu sa Ustavom može da izrazi svoj stav u roku od tri dana. Polazeći od potrebe da se osigura normalno funkcionisanje državnih organa, predsednik do sada nije imao principijelne primedbe po pitanju imenovanja i razrešavanja zvaničnika, navodi se u izjavi pres službe administracije jermenskog lidera.

„Ali u situaciji ratnog stanja, u uslovima krize, otpuštanje načelnika Generalštaba nije još jedna kadrovska promena, s obzirom na to da, prema Ustavu, Oružane snage Jermenije obezbeđuju odbranu, bezbednost, teritorijalni integritet i nepovredivost granice. U nastaloj situaciji niko ne bi trebalo da pokušava da uvuče predsednika u političke procese. Svaki pokušaj pritiska na predsednika je nedopustiv“, navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da predsednik zemlje nije bio niti namerava da stane na stranu jedne ili druge političke snage. U izvršavanju svojih funkcija, predsednik se rukovodi isključivo interesima države i naroda.

Armen Sarkisjan pridaje veliki značaj stabilnosti i atmosferi tolerancije u zemlji i nastavlja da čini sve za to, uveren da probleme treba rešavati dijalogom, a ne konfrontacijom.

U ovom trenutku predsednik smatra da je prioritet ublažavanje tenzija u zemlji i rešavanje situacija bez potresa, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, Generalštab Oružanih snaga Jermenije 25. februara je zahtevao ostavku premijera zemlje, rekavši da političko rukovodstvo vodi državu u opasnom pravcu. Zahtev za ostavkom dogodio se nakon što je šef vlade razrešio dužnosti prvog zamenika načelnika Generalštaba general-pukovnika Tirana Hačatrjana, koji je ranije kritikovao premijerove izjave o sistemima „Iskander“.

Kao odgovor na to, premijer Nikol Pašinjan izjavio je da je izvršen pokušaj prevrata i pozvao građane da se okupe na Trgu republike kako bi „odbranili revoluciju“. Takođe je rekao da je potpisao odluku o razrešenju dužnosti načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije Onika Gasparjana. Međutim, predsednik još uvek nije potpisao ovaj dokument.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala