Kuća Tolstoja, dokumenta, žrtva Crvenoarmejaca: Slavni ruski tragovi u Novom Bečeju

© Sputnik / Stefan ĐurićU Novom Bečeju nalazi se kuća u kojoj su živeli Tolstojevi potomci
U Novom Bečeju nalazi se kuća u kojoj su živeli Tolstojevi potomci - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Pratite nas
Kuća potomaka Lava Nikolajeviča Tolstoja, dokumenti i fotografije Ženskog harkovskog instituta, Spomenik palim Crvenoarmejcima... Sve to nalazi se u Novom Bečeju i predstavlja deo svedočanstva o značajnom kulturnom i istorijskom tragu koji su u periodu između dva svetska rata u tom gradu ostavili – Rusi.

Rusku kulturnu baštinu u Novom Bečeju danas je obišao novi direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov sa delegacijom. Tom prilikom je između Ruskog doma i različitih institucija Novog Bečeja dogovorena saradnja na očuvanju i promovisanju kulturnog nasleđa Rusije u tom mestu.

Kuća Tolstojevih potomaka

Ruska delegacija posetila je kuću u kojoj su nekada živeli potomci čuvenog ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja. Prema Baranovljevim rečima, svi Tolstojevi, koji se sada nalaze na različitim funkcijama u ruskoj vladi, poreklom su iz Novog Bečeja.

„S velikim zadovoljstvom prenosim vam pozdrave porodice Tolstoj iz Moskve, naročito ove, novobečejske linije, koja je velika i vrlo značajna u ovom rodu. Prenosim vam i njihovu spremnost da učestvuju u formiranju ruskog istorijskog mesta u Novom Bečeju. Oni u ovom trenutku prikupljaju podatke, fotografije, sva relevantna dokumenta i artefakte koji podsećaju i svedoče o njihovom životu ovde, u Novom Bečeju. Takođe, oni su izrazili spremnost da se odazovu bilo kakvom pozivu odavde i pomognu svojim prisustvom i dokumentima u uveličavanju ’Ruskog kutka‘ u ovom gradu“, istakao je Baranov.

© Sputnik / Stefan ĐurićRuska delegacija u obilasku kuće Tolstojevih potomaka
Kuća Tolstoja, dokumenta, žrtva Crvenoarmejaca: Slavni ruski tragovi u Novom Bečeju - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Ruska delegacija u obilasku kuće Tolstojevih potomaka

Kuća Tolstojevih od 2016. godine je u vlasništvu Imrea Bečejia, kuvara iz Novog Bečeja, koji živi i radi u Nemačkoj. Na njoj se trenutno izvode građevinski radovi. Imre planira da u njoj napravi restoran i spomen-sobu Lavu Nikolajeviču Tolstoju.

„Imam u planu da napravim i terasu i kuhinju. Kada ljudi iz Rusije, Srbije, a možda i iz regiona budu dolazili da vide sobu, želimo da ih ugostimo kafom ili ruskim specijalitetom. Radovi su počeli prošle godine. Koliko zaradim – toliko ću i da uložim. To ja sam finansiram, još nemam nikakvu podršku. Hoću da sarađujem sa svima, Opštinom, Turističkom ogranizacijom. S Rusima je to prvo. Mislim da će u naredne dve godine sve biti gotovo“, kaže Bečeji.

© Sputnik / Stefan ĐurićPredstavnici Ruskog doma i Turističke organizacije Novog Bečeja sa vlasnikom kuće Tolstojevih potomaka
Kuća Tolstoja, dokumenta, žrtva Crvenoarmejaca: Slavni ruski tragovi u Novom Bečeju - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Predstavnici Ruskog doma i Turističke organizacije Novog Bečeja sa vlasnikom kuće Tolstojevih potomaka

Direktor Turističke organizacije Novog Bečeja Saša Dujin rekao je za Sputnjik da je njihova obaveza da promovišu turizam i da će sarađivati s porodicom Bečeji.

„Mi smo došli na ideju da im ponudimo mogućnost da deo kuće izuzmu iz restoranskog ambijenta i urede ga kao ’Ruski kutak‘, sobu Tolstojevih. Objekat će se i zvati ’Tolstoj‘ ili ’Tolstojeva kuća‘. Unutra će u ponudi biti ruska kuhinja. Turistička organizacija će ovo uvrstiti u turističke posete i ponuditi ljudima da ovde ručaju ili bar popiju ruski čaj, a samim tim će iskoristiti priliku da posete svojevrsnu zbirku koja će biti posvećena ne samo Vladimiru Tolstoju, koji je ovde živeo, nego i svim onim Rusima koji su ovde živeli u jednom periodu svog života“, rekao je Dujin.

© Sputnik / Stefan ĐurićKuća Tolstojevih potomaka u Novom Bečeju
Kuća Tolstoja, dokumenta, žrtva Crvenoarmejaca: Slavni ruski tragovi u Novom Bečeju - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Kuća Tolstojevih potomaka u Novom Bečeju

Načelnik opštinske uprave opštine Novi Bečej Tamara Popov rekla je da Novi Bečej ima bogatu tradiciju kada je u pitanju saradnja između ruskog i srpskog naroda.

„Mi smo pobratimljeni s dva grada u Ruskoj Federaciji, to su Novočerkask i Batajsk, oba u Rostovskoj oblasti, s tim što smo se na poziv Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave javili kao zainteresovani za dalje bratimljenje s gradovima u Ruskoj Federaciji, tako da očekujemo da se ta saradnja nastavi“, kazala je Tamara Popov.

Povodom posete predstavnika Ruskog doma Novom Bečeju i početka saradnje na očuvanju ruske kulturne baštine u tom gradu, oglasio se i Petar Tolstoj, zamenik predsednika Državne dume Rusije i potomak Lava Tolstoja, koji je putem video snimka poručio:

„Dobar dan, dragi moji. Veliko vam hvala na sećanju koje gajite i čuvate o našoj porodici u Novom Bečeju od svih nas potomaka Lava Tolstoja, unuka i praunuka Vladimira i Ilije Tolstoja, koji su živeli u Srbiji u imigraciji. Veliko hvala. Obećavam da ćemo doći da bismo zajedno s vama ponovo boravili u ovoj porodičnoj kući, u kojoj je živela naša porodica. Hvala vam na prijateljstvu, gostoprimstvu i ljubavi. Veliki pozdrav iz Rusije“.

„Ruski kutak“ u Narodnoj biblioteci

Predstavnici Ruskog doma obišli su i Narodnu biblioteku Novog Bečeja, gde su sa rukovodstvom te ustanove dogovorili da u prostorijama biblioteke bude oformljen „Ruski kutak“, u kome će biti izloženi dokumenti i fotografije, koji svedoče o prisustvu Rusa koji su tamo emigrirali u periodu između dva svetska rata.

© Sputnik / Stefan ĐurićNarodna biblioteka u Novom Bečeju
Kuća Tolstoja, dokumenta, žrtva Crvenoarmejaca: Slavni ruski tragovi u Novom Bečeju - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Narodna biblioteka u Novom Bečeju

Oni su tom prilikom biblioteci poklonili dokumente i fotografije vezane za Ženski harkovski institut, koji je u Novom Bečeju postojao u vremenu između dva svetska rata, a u kome su devojke iz čitave Kraljevine Jugoslavije pohađale srednju školu na ruskom jeziku.

© Sputnik / Stefan ĐurićPredstavnici Ruskog doma poklonili fotografije i dokumente vezane za Ženski harkovski institut
Kuća Tolstoja, dokumenta, žrtva Crvenoarmejaca: Slavni ruski tragovi u Novom Bečeju - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Predstavnici Ruskog doma poklonili fotografije i dokumente vezane za Ženski harkovski institut

Direktor Narodne biblioteke opštine Novi Bečej Vladimir Davidović predočio je da ta ustanova poseduje bogatu zbirku dokumenata i starih fotografija o ruskom prisustvu u tom gradu između dva svetska rata.

„U toj zbirci nalaziće se originalna dokumenta iz Harkovskog instituta, poput izveštaja o radu škole tokom godina kojih je radila u našem mestu, kao i fotografije učenika i nastavnika. Takođe, biće izložene fotografije i dokumenta potomaka Lava Nikolajeviča Tolstoja, koji su ovde živeli do 1944. godine“, rekao je Davidović.

© Sputnik / Stefan ĐurićDokumenti i fotografije vezani za Ženski harkovski institut
Kuća Tolstoja, dokumenta, žrtva Crvenoarmejaca: Slavni ruski tragovi u Novom Bečeju - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Dokumenti i fotografije vezani za Ženski harkovski institut

Plan Narodne biblioteke je da 10. marta ove godine započne renoviranje prostora namenjenog za „Ruski kutak“. Kada „Kutak“ bude bio spreman za javnost, građani će moći da ga obilaze besplatno.

Na kraju posete biblioteci, Davidović će je Baranovu i ruskoj delegaciji poklonio nekoliko primeraka knjige „Samovari u ravnici“ Alekseja Arsenjeva, koji je pisao o ruskim emigracijama između dva svetska rata.

Priča o stvaranju „Ruskog kutka“ pokrenuta je pre dve godine, kada je Narodnu biblioteku posetio Petar Tolstoj.

Spomenik palim Crvenoarmejcima

Ruska delegacija, u čijem sastavu je bio i pomoćnik Izaslanika odbrane pri ambasadi Rusije pukovnik Vladimir Bikov, obišla je i nedavno restaurirani spomenik posvećen Crvenoarmejcima koji su izgubili živote tokom oslobođenja Novog Bečeja u Drugom svetskom ratu. Prilikom restauracije, sa spomenika su uklonjena imena Crvenoarmejaca.

„Još jedno pitanje kojim smo se bavili s administracijom Novog Bečeja je vraćanje prvobitnog izgleda Spomenika palim Crvenoarmejcima na Tisi. Saznali smo da je prvobitan izgled spomenika izmenjen. Postoje snimci koji svedoče o prvobitnom izgledu, onako kako su ga uradili stanovnici Novog Bečeja odmah nakon oslobođenja. Imamo potvrdu lokalnih vlasti da će poslati upit u odgovarajuće instance i najverovatnije dobiti pozitivan odgovor o tome da se prvobitan izgled spomenika vrati“, kazao je Baranov.

© Foto : Sputnjiku ustupila Opština Novi BečejSpomenik palim Crvenoarmejcima u Novom Bečeju – nekad i sad
Kuća Tolstoja, dokumenta, žrtva Crvenoarmejaca: Slavni ruski tragovi u Novom Bečeju - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Spomenik palim Crvenoarmejcima u Novom Bečeju – nekad i sad

Tamara Popov je napomenula da je s pomoćnikom Izaslanika odbrane Vladimirom Bikovim dogovoreno da se spomeniku vrati prvobitan izgled.

„Dogovorili smo se da ponovo budu uklesana ona imena koja su poznata, s tim što se smatra da je bilo nešto više boraca koji su poginuli, ali nisu sva imena poznata. Dogovorili smo se i da ćemo mi sprovesti zakonsku proceduru. Planiramo da do 4. oktobra, kada je Dan oslobođenja Novog Bečeja, završimo taj posao“, rekla je Tamara Popov.


Pogledajte i:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala