Kremlj: Sa zabrinutošću pratimo situaciju u Jermeniji

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPogled na Veliku kremaljsku palatu i Sabor Svetog arhangela Mihaila u Kremlju
Pogled na Veliku kremaljsku palatu i Sabor Svetog arhangela Mihaila u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Pratite nas
Kremlj sa zabrinutošću prati situaciju u Jermeniji, ali smatra da su to unutrašnje stvari te zemlje, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Sa zabrinutošću pratimo razvoj situacije u Jermeniji. To smatramo isključivo unutrašnjim pitanjem Jermenije – našeg veoma važnog i bliskog saveznika na Kavkazu“, rekao je Peskov.

On je takođe istakao da Moskva poziva sve na smirenost – situacija treba da ostane u ustavnom okviru.

Peskov nije želeo da komentariše izjavu Pašinjana o mogućoj neispravnosti operativno-taktičkih sistema „Iskander“, kupljenih od Rusije.

„Ruska tehnika je više puta demonstrirala svoju efikasnost u raznim delovima sveta“, konstatovao je Peskov.

Portparol Kremlja je takođe naglasio da nakon zaoštravanja situacije u Jerevanu nije bilo kontakata Rusije i Jermenije na najvišem nivou, ali je dodao da će se kontakti brzo organizovati ukoliko bude potrebe za tim.

Oglasilo se i rusko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je naglasilo da je situacija u Jermeniji unutrašnja stvar te zemlje.

Generalštab vojske Jermenije zatražio je danas ostavku premijera Nikole Pašinjana. Predsednik jermenske Vlade je ovo nazvao pokušajem vojnog udara. Pašinjan je nakon toga smenio načelnika Generalštaba Oružanih snaga, general-pukovnika Onika Gasparjana koji je zajedno sa 40 visokih oficira zatražio njegovu ostavku. Mnogi stanovnici Jerevana ponovo su izašli na ulice, zahtevajući ostavku Pašinjana.

Dan ranije je predsednik Jermenije Armen Sarkisjan na predlog Pašinjana smenio prvog zamenika načelnika Generalštaba Tirana Hačatrjana, koji je prema pisanju medija, ismejao reči šefa vlade o raketnim sistemima „Iskander“.

Popularnost Pašinjana naglo je opala nakon potpisivanja primirja o Nagorno-Karabahu sa Azerbejdžanom u jesen prošle godine. Jerevan se, u skladu sa sporazumom, morao odreći Kelbadžarskog, Lačinskog i Agdamskog regiona. Nakon toga, u jermenskoj prestonici su počeli protesti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala