Nik Đeljošaj u Tuzima tokom protesta - Sputnik Srbija

Završena drama u Tuzima: Policija se povukla, građani se razišli, kafane i dalje rade /video, foto/

Pratite nas
Prava drama odigrala se u crnogorskoj opštini Tuzi. Albanci iz te opštine bojkotuju epidemiološke mere vlade o zatvaranju lokala, zbog čega je intervenisala policija, a građani na čelu sa predsednikom opštine Nikom Đeljošajem blokirali su ulice. Drama je okončana posle više sati povlačenjem policije i građana sa ulica, dok su ugostitelji nastavili rad

Vlada Crne Gore saopštila je da je spremna na sastanak sa predstavnicima opštine Tuzi kako bi bilo nađeno rešenje. Đeljošaj je naveo da se radi o političkoj osveti premijera Zdravka Krivokapića i potpredsednika Vlade Dritana Abazovića.

Crnogorski mediji objavili su da će Krivokapić i Abazović, zajedno sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović doći u Tuzi na razgovore sa opštinskim čelnicima.

Međutim, Đeljošaj je kasnije rekao da Krivokapić neće doći u Tuzi.

Prethodno je policija uručila pozive za saslušanje vlasnicima lokala koji ih nisu zatvorili.

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
14:57 25.02.2021

Pripadnici policije su se povukli iz Tuzi, a građani se razilaze.

Predsednik opštine Nik Đeljošaj rekao je da su se dogovorili sa policijom da ugostitelji ne zatvaraju lokale.

14:15 25.02.2021
14:11 25.02.2021

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je kazao da Specijalno tužilaštvo za sada nema osnova da postupa u slučaju pobune u Tuzima, ali je pozvao građane da poštuju zakone, ističući da je na sličan način počeo rat u nekadašnjoj Jugoslaviji.

14:03 25.02.2021

Premijer Zdravko Krivokapić neće doći u opštinu Tuzi, rekao je predsednik te opštine Nik Đeljošaj.

„Kao što je većina vas bila prisutna kad me nazvao Krivokapić, svi ste snimili razgovor, i pokazao tu želju da se dijalogom riješi diskriminacija... Malopre me je obavestio da neće dolaziti. Nije mi ostavio prostora da kažem rečenicu. Nije objasnio. Ovo je neodgovorno ponašanje. Odgovornije ćemo se odnositi od njega, poštujemo zakon o lokalnoj samoupravi. Hteli smo da ih sačekamo i nađemo kompromis na svačije zadovoljstvo. Svaki komentar je suvišan, trebalo bi da premijer drži reč“, rekao je Đeljošaj.

Dodao je da su njihovi sledeći koraci poštovanje i rad na suzbijanju epidemije.

„Kao jedan apel premijeru i vicepremijeru, neka dođu na razgovor“, poručio je Đeljošaj.

13:44 25.02.2021
13:43 25.02.2021
13:33 25.02.2021

Jedan od lidera Demokratskog fronta i poslanik Pokreta za promjene Nebojša Medojević izjavio je povodom današnjih dešavanja u Tuzima, da je krivica na obema stranama.

Vladina krivica je, kaže Medojević, jer nije konsultovala gradonačelnike opština pre donošenja epidemioloških mera, dok je kod predsednika opštine Tuzi Nika Đeljošaja motiv političke prirode, i on zloupotrebljava zdravstvenu situaciju, preneo je Tanjug.

„Kao jedan od lidera političke organizacije koja je svoj kredibilitet sticao na ulici, i borio se protiv odluka koje su ugrožavale ljudska prava, ne mogu a da ne podržim bilo koji protest. S druge strane Vlada i ovaj put pokazuje slabost i nesnalažljivost i ugrožava dignitet Crne Gore, jer ona pre svega mora da vodi računa o dignitetu države i o tome da na ovaj način srozava i ugrožava respekt koji bi svaki građanin i gradonačelnik trebalo da ima prema državi“, ocenio je Medojević

Medojević kaže da ni za koga u Crnoj Gori nije dobro epidemiološku situaciju i zdravlje građana koristiti u dnevnopolitičke svrhe.

13:05 25.02.2021

Socijalistička narodna partija pozvala je na smirivanje situacije u Tuzima.

„Umesto potpaljivanja strasti i želje da se ostvare sitni politički poeni, smatramo da bi bilo razumnije i celishodnije da Nik Đeljošaj svojim primerom pokaže građanima Tuzi kako se poštuju Ustav, zakoni i mere nadležnih organa. SNP CG se zalaže za poštovanje mera u svim opštinama za koje su propisane, bez izuzetka. U tom smislu, gospodin Đeljošaj mora shvatiti da su Tuzi deo Crne Gore i ponašati se u skladu sa tom činjenicom“, navodi se, između ostalog, u saopštenju SNP-a.

12:58 25.02.2021
12:53 25.02.2021
Nik Đeljošaj na blokadi ulica u Tuzima zbog dolaska policije - Sputnik Srbija, 1920
Predsednik opštine Tuzi optužio Vladu Crne Gore da je htela da ponizi građane
12:41 25.02.2021
12:40 25.02.2021
12:31 25.02.2021

Đeljošajevo protivljenje epidemiološkim merama podržale su Socijaldemokrate i Forca, uz obrazloženje da se radi o „rigoroznim merama“, iako su Tuzi u prvoj, najmanje ugroženoj epidemiološkoj zoni.

Kako su naveli, „mere su donete bez konsultacija sa građanima i rukovodstvom Tuzi“, a ta opština se „kažnjava zbog nesposobnosti Vlade da upravlja epidemiološkom situacijom“. 

12:30 25.02.2021

Zloupotreba zdravlja ljudi u političke svrhe i ciljeve može biti strašna, a Ujedinjena CG očekuje od Vlade da postupi mudro i staloženo u vezi slučaja „Tuzi“, poručio je lider te partije Goran Danilović.

Predsednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj, kako kaže Danilović, podiže vatru i oganj tamo gde bi se pristojan čovek stideo.

Traži od Vlade da odmereno i mudro reaguje na ovu provokaciju koja je samo jedna u nizu od strane Đeljošaja i dodaje da „Albanci i ostali građani Tuzi podjednako pate od posledica korone kao i svi u Crnoj Gori“.

12:27 25.02.2021
12:25 25.02.2021
12:22 25.02.2021
12:22 25.02.2021

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da je ponašanje predsednika opštine Tuzi Nika Đeljošaja čin neodgovornog političara „koji zarad uskih medijskih i drugih interesa krši niz Zakona Crne Gore i potpiruje podele i to sa pozicije prvog čoveka jedne opštine u Crnoj Gori, što ga čini nedostojnim funkcije“.

„Ovim činom gospodin Đeljošaj je jasno pokazao koliko poštuje državu Crnu Goru“, kzao je Milačić.

Prava Crna Gora poziva tužilaštvo da pokaže da je zakon jednak za sve i da hitno procesuira predsednika opštine Tuzi zbog, kako su kazali, „očiglednog krivičnog dela pozivanja na otpor, ali i niza drugih nedozvoljenih radnji“.

12:21 25.02.2021
Intervencija policije u Tuzima zbog bojkota epidemioloških mera koje je naložio predsednik opštine Nik Đeljošaj (u sredini) - Sputnik Srbija, 1920
Drama u Tuzima: Krivokapić i Abazović stižu posle akcije policije
12:21 25.02.2021
Policija interveniše u Tuzima - Sputnik Srbija, 1920
Drama u Crnoj Gori: Albanci bojkotuju mere, policija stigla u Tuzi, blokirani putevi /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala