„Iskrcavanje“ američkih snaga u Aleksandrupolisu: Zašto su Grci zabrinuti

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografija„Iskrcavanje“ američkih snaga u Aleksandropulisu: Zašto su Grci zabrinuti
„Iskrcavanje“ američkih snaga u Aleksandropulisu: Zašto su Grci zabrinuti - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Pratite nas
Američki transportni brod „Endjurans“ pristao je u grčkoj luci Aleksandrupolis koja je posle potpisivanja novog odbrambenog sporazuma između Grčke i SAD postao američka vojna baza. Ta činjenica naišla je na neodobravanje onih koji strahuju da to može da podstakne napetost u regionu i Grčku pretvori u metu u slučaju odmazde protiv Amerikanaca.

To je već drugi put za poslednjih nekoliko meseci da taj brod, dug 264,5 metara i širok 32,2 metra, dovozi u ovaj grad na severu Grčke američka borbena vozila i helikoptere koji će potom biti prebačeni dalje – u Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku za potrebe vojnih vežbi NATO.

Brod je sada dopremio vojnu tehniku i nekoliko od 30 helikoptera koji treba da polete iz Aleksandrupolisa u različite regione Rumunije.

Inače, maneveri NATO „Difender Jurop 2021“ biće održani na prostoru od Balkanskog poluostrva do Baltičkog mora.

Let helikoptera „Blek hok“ u periodu od 24. februara do 3. marta označiće prvu etapu vežbi koje će se završiti u avgustu. Kako se navodi u saopštenju američkih snaga u Evropi i Africi, tih dana stanovnici Aleksandrupolisa moći će da gledaju let velike eskadrile helikoptera tokom čitavog dana.

Neke lokalne organizacije, kao što je Komitet za zaštitu mira, Komitet Komunističke partije Grčke u istočnoj Makedoniji i Trakiji, protive se planovima Amerike i planirali su i protestne skupove i druge inicijative tim povodom.

„Tim vojnim vežbama se stvara ratna atmosfera. Ovog momenta oružje Amerikanaca je usmereno u pravcu Rusije a poruka se šalje Kini zbog toga što jača prisustvo u regionu“, kaže sekretar KP Grčke Dionisis Kladis.

On dodaje da je njihov cilj da se izrazi reakcija društva na pokušaj da se ovaj region pretvori u metu sukoba interesa.

Kako je dodao, kroz taj region će proći velika količina vojne tehnike, uključujući helikoptere i oklopne transportere, a konačni cilj je učešće u vojnim vežbama na granici s Rusijom.

Kako je primetio Kladis, na desetine vojnika SAD i NATO će proći pored njihovih domova, kao i putevima u regionu reke Marice. On dodaje da NATO i SAD ni na koji način ne osiguravaju bezbednost Grčke.

„Mi i naša deca postaćemo mete u slučaju odmazde protiv Amerikanaca. Zbog toga ne želimo njihovo prisustvo ovde“, dodaje Kladis.

Američki brod je i prošle godine prebacivao vojnike i vojnu tehniku za vežbe NATO „Atlentik rispons 2020“.

Sve to je povezano sa dogovorima o američkim bazama koje su odobrili prvo SIRIZA, a potom i Nova demokratija, a po kojima luke u Aleksandrupolisu i Kavali služe kao vojne baze.

Kladis takođe upozorava i na „sukob komercijalnih interesa“ u regionu i dodaje da se radi o eksploataciji određenih sektora plovidbenih kapaciteta za američke investicije u prirodni tečni gas od čega narod neće imati nikakve koristi.

Energetski problemi u regionu su veliki jer mi smo i dalje najsiromašniji grčki region, zaključio je Kladis.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala