„Greška“ koja je za dan uzdrmala Ameriku

© Flickr / Kurtis GarbuttSavezne rezerve Sjedinjenih Američkih Država
Savezne rezerve Sjedinjenih Američkih Država - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Pratite nas
Američke Federalne rezerve (FED) zbog pada mreže obustavile su u sredu novčane transkacije između finansijskih institucija. Nadležni su odbili da komentarišu da li je greška koja je uzdrmala Ameriku rezultat ažuriranja sistema ili ljudskog faktora i mada je FED krajem dana uspostavio normalno funkcionisanje, neki eksperti to ocenjuju kao zabrinjavajuće.

Zbog pada mreže Fed je obustavio 12 usluga koje su se tokom popodneva postepeno vraćale u normalu. Američka centralna banka je saopštila da je razlog za prekid bio „operativna greška Federalnih rezervi“.

Fed greška uzdrmala Ameriku

Komentarišući ovu vest, profesor bankarstva na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Đorđe Đukić napominje da su upravo svesni ovakvih rizika svi u svetu kreirali sistem koji treba da svede štetu na najmanju moguću meru.

„Prema važećoj regulativi i najboljoj praksi, sve banke moraju da imaju bezbednosni sistem, informacioni sistem koji praktično služi za podršku aktivnostima banke u vanrednim okolnostima, takozvanom katastrofičnom scenariju koji je kao IT sistem potpuno dislociran. On je van banke, na posebnoj je lokaciji i aktivira se kada zataje svi krugovi bezbednosti unutar IT podrške u smoj banci“, objašnjava Đukić za Sputnjik.

To, kako kaže, znači da uvek u bankama postoje IT inženjeri koji su zaduženi da pažljivo prate i nadgledaju taj sistem i uredno, ne samo informišu Upravni odbor banke već i centralnu banku o tome da li su svi uslovi ispunjeni za normalno funkcionisanje upravo u slučaju katastrofičnog scenarija. To je, dodaje on, ustaljena praksa.

© FotoZbog pada mreže Feda u Americi su bile obustavljene novčane transakcije, a prekid je, kako je saopšteno, uslovila operativna greška Federalnih rezervi.
„Greška“ koja je za dan uzdrmala Ameriku  - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Zbog pada mreže Feda u Americi su bile obustavljene novčane transakcije, a prekid je, kako je saopšteno, uslovila operativna greška Federalnih rezervi.

Aktiviranje IT podrške

„Kod takozvanih sistemski važnih banaka u svetu, koje imaju izuzetno visoke bilanse i upražnjavaju najrazličuitiji spektar aktivnosti, počev od komercijalnog bankarstva pa do investicionog, to su enormne investicije. Kada nastupi takav scenario, bilo upadom u sistem, ili tehničkim omaškama, ili kako se to kaže, padom sistema, apsolutno se aktivira ta IT podrška osmišljena za slučaj katastrofičnog scenarija,“ ističe Đukić.

Ni Fed, ni američki mediji se nisu mnogo bavili ovim pitanjem. Šef američke centralne banke, Džerom Pauel danas se oglasio ali konstatacijom da bi moglo da prođe i više od tri godine pre nego što inflacija dosegne ciljani nivo od dva posto. Time je, zapravo, poručio da Fed planira da zadrži niske kamatne stope još dugo vremena i da tehnički ispad nije neka posebna tema. 

U tekstu koji je, pak, objavio Blumberg, napominje se da su tokom četvoročasovnog iskakanja iz šina, sistemi Federalnih rezervi koji na dnevnom nivou obavljaju milione finansijskih transakcija, poremećeni onim što je izgledalo kao neka vrsta internog kvara.

O razlozima se ne priča

Sistemi su do kraja dana bili u funkciji, ali se, kako napominju u tekstu, postavlja pitanje otpornosti te infrastrukture na koju se Amerikanci oslanjaju kada su u pitanju plaćanja.

Uz podsećanje da su se 2019. takođe dogodila dva poremećaja, nekadašnji IT stručnjak u Fedu Dejvid Hart je konstatovao da je to prilično zabrinjavajuće. Tada je za tročasovni prekid bilo krivo „unutrašnje tehničko pitanje“, a Fed je odbio da pruži više detalja. Blumberg je pozivajući se na zakon o slobodi informacija tražio dodatne podatke Feda o tom incidentu, ali je njegov zahtev odbijen.

© STARTIT CENTARU slučaju takozvanog katastrofičnog scenarija aktivira se IT sektor kao podrška aktivnostima banke u vanrednim okolnostima.
„Greška“ koja je za dan uzdrmala Ameriku  - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
U slučaju takozvanog katastrofičnog scenarija aktivira se IT sektor kao podrška aktivnostima banke u vanrednim okolnostima.

S obzirom na to onda i ne čudi konstatacija našeg sagovornika da se ne može računati na potpunu informaciju o razlogu zbog kog je došlo do najnovijeg prekida u radu 12 Fedovih srvisa.

Da li je u pitanju samo tehnički faktor i ako jeste, da li je operativna greška, hakerski upad, ili nešto drugo, to znaju samo u Fedu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala