Dva NATO broda uplovila u Crno more

CC BY 2.0 / U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Justin Stumberg / Američki brodovi "Porter" i "Maunt Vitni" na vojnim vežbama na Crnom moru
Američki brodovi Porter i Maunt Vitni na vojnim vežbama na Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Pratite nas
Minolovci španske i grčke mornarice uplovili su u vode Crnog mora, njihove aktivnosti prati ruska Crnomorska flota, saopštio je Nacionalni centar za kontrolu odbrane Rusije.
„Snage i sredstva Crnomorske flote pristupile su praćenju akcija minolovaca 'Taho' španske Ratne mornarice i 'Europa' grčke Ratne mornarice, koji su uplovili u Crno more 25. februara 2021. godine“, navodi se u saopštenju.

Ovo nije prvi put da se brodovi drugih država pojavljuju u Crnom moru. U poslednje vreme u vode Crnog mora uplovljavala su tri američka vojna broda, koji su održali vojne vežbe zajedno sa ukrajinskom flotom. Američka Šesta flota je saopštavala o zajedničkim manevrima sa Turskom u kojima je učestvovao razarač i dva izviđačka aviona.

Rusija je ukazivala i na neviđenu aktivnost avijacije NATO-a iznad Crnog mora, saopštivši da se  broj letova izviđačkih aviona povećao za 40 odsto, a u blizini Krima – za 60 odsto.

Ranije je šef Alijanse Jens Stoltenberg izjavio da je NATO pojačao prisustvo u Crnom moru kao odgovor na „aktivnosti Rusije u regionu“. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala