Došao je trenutak: Hoće li Srbija moći da uzvrati Prištini i da je dovede „k poznaniju prava“

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFF Putokoz Priština Beograd
Putokoz Priština Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Pratite nas
Nakon (neuspešnog) pokušaja Prištine da pristupi Konferenciji ustavnih sudova, došao je pravi trenutak da Srbija uzvrati pravim merama, kao što je nastavak kampanje za povlačenje nezavisnosti Kosova. Posle uzdržanog odgovora kada je vlada Ramuša Haradinaja uvela sankcije na srpske proizvode, Prištinu treba „dovesti k' poznaniju prava“.

Na taj način Srbija bi Prištini stavila do znanja da se sporazumi moraju poštovati, smatra istoričar Saša Adamović, koji dodaje da je nešto slično rekao i srpski predsednik Aleksandar Vučić reagujući na vest da je Priština pokušala da se, uprkos odredbama Vašingtonskog sporazuma, učlani u neku međunarodnu organizaciju.

Pravi trenutak da Srbija dovede Prištinu „k' poznaniju prava“

Ipak, pokušaj da Priština postane članica neke međunarodne organizacije, po Adamovićevim rečima, bio je očekivan.

„Sve vreme smo imali utisak, a bilo je i takvih izjava, da Priština suštinski nije zadovoljna Vašingtonskim sporazumom i kao da ju je promena u Beloj kući osokolila da i u praksi pokaže da odnos prema Vašingtonskom sporazumu neće biti ozbiljan“, navodi on.

Iako se obavezala da će prekinuti sa svojim namerama da kandidovanjem za članstvo u međunarodnim organizacijama stiče internacionalni legitimitet, pokušaj Prištine da postane članica Konferencije ustavnih sudova pokazuje da njeno ponašanje, za koje misli da neće biti sankcionisano, pokazuje nameru da nastavi sa takvom politikom, dodaje naš sagovornik.

Zbog toga je, prema Adamovićevom mišljenju, došao trenutak da naša država uzvrati odgovarajućim merama, među kojima je i nastavak kampanje među državama koje su priznale kosovsku nezavisnost, da to priznanje povuku.

„Mislim da je sada dobra prilika da Srbija, na odlučan i diplomatski način, pokaže da ima nameru da poštuje Vašingtonski sporazum, a sa druge strane, da i Prištinu dovede, što bi se reklo „k' poznaniju prava“ i da nastavi sa kampanjom povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova i na taj način Prištini jasno stavi do znanja da se sporazumi moraju poštovati“, zaključuje Adamović.

Priština još jednom pokazuje da sa njom ne može da se razgovara

Nakon pokušaja Prištine da se učlani u Konferenciju ustavnih sudova, ponovo se pokazuje koliko je ona nepredvidiv partner za razgovore, neko ko ne poštuje dogovoreno i neko ko pokušava da izvrši reviziju dogovorenog, napominje predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

„Već se najavljuje iz Prištine da će sa američkom stranom razgovarati o izmenama nekih odredbi Vašingtonskog sporazuma. Vidimo i da je takozvani američki ambasador u Prištini rekao da su izmene moguće. Naravno da bez Beograda to neće moći da urade jer za nas je neprihvatljivo da se menja nešto što je već prihvaćeno ako to ne odgovara Prištini. Ali, generalno gledano, takvo ponašanje pokazuje da Priština nema nikakve šanse da na međunarodnom planu dostigne kapacitet kakav bi svaka država trebalo da ima“, kaže on.

Podsećamo, prema pisanju medija, Srbija je uspela da spreči ulazak tzv. Kosova u Konferenciju ustavnih sudova Evrope.  Skoro 50 odsto ustavnih sudova od 38 prisutnih zemalja podržalo je Srbiju, a prištinskim vlastima bilo je potrebno da dobije dve trećine glasova.

Na to da će Priština pokušati da postane članica ove međunarodne organizacije pre deset dana upozorio je i srpski predsednik Aleksandar Vučić.

„Ako je to istina znači da ne poštuju ni jednu normu (Vašingtonskog) sporazuma. Molim ih da poštuju sporazume, ako to ne žele, odgovorićemo kao odgovorna država“, rekao je tada Vučić.

Potpisujući Vašingtonski sporazum, Priština se obavezala da godinu dana neće pokušavati da postane članica neke međunarodne organizacije, dok se Srbija zauzvrat obavezala da će staviti jednogodišnji moratorijum na kampanju da države koje su priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, tu odluku povuku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala