Dodik najavio tužbu zbog isporuka vakcina

© AP Photo / Darko VojinovicMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Pratite nas
Srpski član i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je da će BiH tužiti Kovaks ako taj međunarodni mehanizam probije rok za isporuku vakcina.

Dodik je to izjavio posle sastanaka sa članovima Predsedništva, premijerima Republike Srpske i Federacije BiH, Radovanom Viškovićem i Fadilom Novaliće, kao i predsedavajućim Saveta ministara BiH Zoranom Tegeltijom u Sarajevu na kojem je dogovoreno da se razmatra mogućnost nabavke vakcina i mimo Kovaks programa.

Prema rečima Dodika, BiH je sa stanovišta organa preduzela sve da dođe do vakcina putem Kovaksa gde je plaćeno više od milion doza i dogovorena isporuka u prvom kvartalu ove godine.

Dodik je istakao da BiH sa pravom zahteva da se počne sa isporukom, a, ukoliko dođe do probijanja roka, tužiće program Kovaks.

„Dogovoreno je da se sa svim poznatim proizvođačima vakcina uspostavi kontakt — i sa Rusijom i sa Kinom i drugima i da pokušamo sa svim destinacija da nabavimo određenu količinu“, rekao je Dodik.

On je istakao da zbog problema sa nabavkom vakcina nije pokazana diplomatska nemoć, već bespotrebno poverenje u program Kovaks koji su kreirale UN, preneo je portal RTRS.

„Nije tačno da BiH nema kapaciteta da prihvati te vakcine! Sa proizvođačem ‘Fajzer’ i drugima dogovoreno je da oni to isporuče BiH, a smeštaj i ostalo pripada nama, a ne njima“, kazao je Dodik.

Federacija BiH prihvatila Vučićevu ponudu — 5.000 vakcina

Federacija BiH je odlučila da prihvati 5.000 vakcina koje je ovom većem entitetu BiH nedavno ponudio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Učesnici sastanka prihvatili su tu ponudu i ostalo je da Vlada FBiH uputi zahtev za isporuku putem Saveta ministara ili na neki drugi način kako smatraju da je to pogodno kako bi doze bile isporučene u roku od nekoliko dana“, rekao je Dodik.

To će ujedno biti i prve vakcine koje će dobiti Federacija BiH, gde vakcinacija još nije počela.

Dodik je najavio i da će u Republiku Srpsku tokom vikenda doći 20.000 doza ruskih vakcina.

„Fajzer“: BiH nije ispunila uslov za isporuku vakcine

Kompanija „Fajzer“ je poručila da njihove vakcine u BiH najverovatnije neće stići ni u martu, jer nisu ispunjeni uslovi za početak isporuke u okviru sistema Kovaks.

Iz Fajzera su za portal „Kliks“ rekli da je pre nekoliko dana iz te kompanije upućeno pismo vlastima BiH sa upozorenjem da nisu ispunjeni svi uslovi za početak isporuke njihove vakcine u okviru Kovaksa.

S druge strane, napominje sarajevski portal, iz BiH su otišle poruke da je ispunjeno sve što je traženo.

Kompanija je ukazala da za isporuku vakcina države moraju da imaju dokumentaciju o nacionalnom regulatornom odobrenju vakcina, koje je izdala nadležna nacionalna regulatorna agencija (ili dokaz o priznavanju ili oslanjanju na drugu vrstu regulatornog odobrenja), uvoznu dozvolu i potpisane sporazume o odšteti i odgovornosti.

Međutim, kako se navodi, nadležna institucija u BiH, odnosno Agencija za lekove nije odobrila „Fajzer“, niti ima dokument kojim se oslanja na odobrenje „Fajzerove“ vakcine u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala