AP: Satelitski snimci otkrili radove u tajnom nuklearnom postrojenju na Bliskom istoku /foto/

Pratite nas
Izrael ne priznaje, ali i ne poriče da poseduje atomsko oružje, a satelitske fotografije koje je analizirala američka agencija AP navodno pokazuju da je u tajnom izraelskom nuklearnom postrojenju počela gradnja posle nekoliko decenija, objavila je ta agencija.

Navodi se da je u toku iskopavanje na površini koja je veličine fudbalskog terena, samo nekoliko metara od starog Nuklearnog istraživačkog centra blizu grada Dimone, koji je nazvan po bivšem predsedniku Izraela Šimonu Peresu.

Satelitske fotografije koje je u ponedeljak snimio Planet Labs Ink, na zahtev AP, pokazuju da su jugozapadno od reaktora radnici iskopali rupu dugu 150 metara široku 60 metara, a pored nje rov od 330 metara, navodi agencija.

Druge forografije sugerišu da je kopanje u blizini reaktora počelo još 2019. godine i da je od tada polako napredovalo, dodaje AP.

U postrojenju se, inače, nalaze decenijama stare podzemne laboratorije koje prerađuju istrošene šipke reaktora, ali nije jasno šta se sada gradi, a izraelska vlada nije odgovorila na pitanje AP o tim radovima.

AP ukazuje da početak gradnje dolazi u trenutku kada Izrael oštro kritikuje iranski nuklearni program.

Nekoliko dana pre ove objave američke agencije, slične tvrdnje iznela je međunarodna nezavisna grupa stručnjaka za kontrolu naoružanja International Panel on Fissile Materials, koja je do tih zaključaka došla na osnovu analize komercijalno dostupnih satelitskih snimaka.

Izrael je uz pomoć Francuske tajno počeo da gradi nuklearno postrojenje krajem pedesetih godina u pustinji blizu Dimone, grada udaljenog oko 90 kilometara južno od Jerusalima i godinama je od SAD, sada svog glavog saveznika, skrivao svrhu izgrdnje, tvrdeći čak da je reč o fabrici tekstila. 

Izraelski PVO sistem Davidova praćka  - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2020
Netanijahu zapretio „gvozdenom pesnicom“ neprijateljima Izraela

Zbog plutonijuma iz Dimone veruje se da je Izrael jedna od devet zemalja u svetu koje poseduju nuklearno oružje, a analitičari procenuju da ima dovoljno materijala da napravi najmanje 80 bombi.

U subotu se iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif rugivao zapadnim silama zbog njihove neaktivnosti usred izveštaja o radovima u Dimoni, piše Sputnjik internešenal.

Zarif je na Tviteru objavio poruku upućenu liderima SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke, Džou Bajdenu, Borisu Džonsonu, Emanuelu Makronu i Angeli Merkel pitajući ih da li su ozbiljno zabrinuti ili bar malo brinu zbog izveštaja.

„Tako sam i mislio“, sarkastično je dodao, misleći na njihovo ćutanje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala