Patrijarh i predsednik Srbije saglasni da je neophodno da se sačuva mir i stabilnost na KiM

© Foto : Sputnjiku ustupila Lola ĐorđevićVučić i patrijarh Porfirije na sastanku u Predsedništvu
Vučić i patrijarh Porfirije na sastanku u Predsedništvu - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Porfirije saglasili su se da je neophodno da se sačuva mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji.

Vučić je, nakon sastanka sa patrijarhom Porfirijem, izjavio da su razgovarali o svim važnim pitanjima u odnosima države i crkve i da je novog poglavara SPC obavestio o svim ključnim pitanjima od značaja za državu Srbiju, koja su, kaže, bez sumnje, i od izuzetnog značaja za crkvu.

„Upoznao sam patrijarha sa faktičkom situacijom na Kosovu i Metohiji, i sa političkim činjenicama i političkim pregovorima koji nam predstoje, ili onim koje smo završili, sa posetom Miroslava Lajčaka, koja nas očekuje, o poziciji Srbije, čak i o tome da Kosovo nije uspelo da prođe i dobije prostor na tzv. Ustavnoj konferenciji evropskih zemalja“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su razgovarali i o Republici Srpskoj, te o svim pritiscima na Srbiju koji predstoje, i koji, ističe, ne treba nikoga da iznenađuju.

„U uslovima duboke podeljenosti sveta, gde ne postoji unipolarnost, ni bipolarnost, već multipolarnost, mnogi će pokušati i dati sve do sebe da pokažu svoju snagu i silu na nekom manjem. Naš posao je da gledamo da to ne budemo mi, a da sačuvamo najvažnije i najvitalnije državne i nacionalne interese“, rekao je Vučić tokom zajedničkog obraćanja sa patrijarhom Porfirijem.

© Foto : Ustupila Sputnjiku Lola ĐorđevićPatrijarh Porfirije i predsednik Aleksandar Vučić na sastanku u Predsedništvu.
Patrijarh i predsednik Srbije saglasni da je neophodno da se sačuva mir i stabilnost na KiM - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2021
Patrijarh Porfirije i predsednik Aleksandar Vučić na sastanku u Predsedništvu.

On je rekao da su razgovarali o tome kako da se sačuva mir i stabilnost, kako da se pomogne stradalnom narodu na Kosovu i Metohiji, da se pomogne očuvanje života, ekonomski napredak.

„Po tom pitanju postoji ne samo veliko razumevanje, već i saglasje“, istakao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da je veoma važan odnos države i crkve, jer kada ne streme zajedničkim ciljevima i ne rade zajedno onda je Srbija rastrzana i slaba i laka meta za svakog ko se na nju nameri.

„Iako smo odvojeni jedni od drugih, iz ličnog iskustva mogu reći kada država i crkva streme istom cilju, rade i bore se zajedno, onda Srbija bude prva u Evropi po brojnim pitanjima. Kada to nije slučaj onda je Srbija rastrzana, pocepana, podeljena, a tako slaba i laka meta ne samo za svakog orla, već i vranu koja se na nju nameri“, kazao je Vučić.

Porfirije: Crkva sabira i gradi mostove, otupljuje oštrice

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da svako sa svoje pozicije, crkva i verujući narod sa jedne, i država sa druge strane, treba da čine sve što je u korist našeg naroda, ali da to ne bude na uštrb drugih.

„Crkva ima zadatak da i u nemogućim uslovima sabira i gradi mostove, otupljuje oštrice i prevazilazi polarizaciju“, rekao je Porfirije.

Zahvalio je predsedniku što je prisustvovao na njegovom ustoličenju i na rečima koje mu je uputio posle toga u Patrijaršiji.

Porfirije je preneo da je predsedniku rekao da nije političar, ali ne zato što nema afiniteta za politiku, već zato što misli da je crkva „saborni organizam koji ma koliko to bilo teško i nemoguće ima za cilj da sabira i gradi mostove, otupljuje oštrice i prevazilazi polarizaciju, a pre svega da propoveda“.

© Lola Đorđević„Crkva ima za cilj da sabira i gradi mostove, otupljuje oštrice i prevazilazi polarizaciju, a pre svega da propoveda“.
Patrijarh i predsednik Srbije saglasni da je neophodno da se sačuva mir i stabilnost na KiM - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2021
„Crkva ima za cilj da sabira i gradi mostove, otupljuje oštrice i prevazilazi polarizaciju, a pre svega da propoveda“.

Dodao je da je cilj crkve, pre svega, da propoveda smisao postojanja svakog pojedinca, pa onda i čitavih naroda, nezavisno od toga kakve su okolnosti.

„Naglasio sam i to da mi često okolnosti ne biramo i ne stvaramo nego su one izraz promisla Božijeg, tako mi hrišćani verujemo. Zato nemamo razloga da se žalimo bilo kome, nego da zasučemo rukave i da sve što izgleda kao teškoća i problem doživimo kao zadatak koji moramo rešiti. Svesni da kada smo rešili jedan zadatak, sledeći je sasvim sigurno još teži“, naveo je patrijarh.

Kaže da je i ovom prilikom rekao ono što je stav i ovog Sabora da ćemo crkva činiti sve što je do njih kao pastira da našem narodu bude što moguće bolje, a da to ne bude na uštrb drugih naroda.

„Svesni da isključivo dijalogom i razgovorom možemo upoznati jedni druge i prepoznati vrednosti jednih kod drugih. I tako da stvorimo preduslove za prevazilaženje, možda ponekad i iskušenja i nesporazuma, kojih nažalost u naše dane ima veoma mnogo“, naveo je patrijarh.

Doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je za patrijarha u četvrtak, 18. februara, a ustoličen je dan kasnije u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Ovo je bio prvi zvanični sastanak predsednika i novog srpskog patrijarha, sa kojim se Vučić susreo u Patrijaršiji, nakon samog ustoličenja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala