Siniša Mali: Novi uspeh Srbije na međunarodnom tržištu kapitala

© Tanjug / NIKOLA ANDJICMinistar Siniša Mali
Ministar Siniša Mali - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2021
Pratite nas
Ministarstvo finansija saopštilo je da je Srbija danas uspešno iskoristila još uvek povoljne uslove na međunarodnom finansijskom tržištu i prvi put emitovala dvanaestogodišnje državne obveznice denominovane u evrima na međunarodnom tržištu kapitala u iznosu od jedne milijarde evra.

Tokom procesa današnje emisije, a usled velike tražnje, delegacija Srbije je uspela da smanji inicijalnu kamatnu stopu za 35 baznih poena i emituje obveznice po stopi prinosa od 1,920 odsto i kuponskoj stopi od 1,65 odsto, sa rokom dospeća od 12 godina.

Time je dodatno produžena kriva prinosa srpskih obveznica emitovanih na međunarodnom tržištu.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da se ovom transakcijom nastavljaju uspesi Srbije na tržištu kapitala.

Naveo je da je naša zemlja na tržištu kapitala od početka godine imala dobar start sa prodajom državnih obveznica na domaćem tržištu na aukcijama u januaru i prodajom dvanaestogodišnjih dinarskih obveznica emitovanih prošle godine.

Osim toga, kaže Mali, dinarske obveznice će biti uključene u indeks J.P. Morgan GBI-EM indeks.

„Današnje kamatne stope, koje smo dobili u uslovima neizvesnosti na tržištu, dok još uvek traje pandemija korona virusa, su umnogome bolje od onih po kojima je prethodna vlast zaduživala državu pre nekoliko godina, a koje su bile i do 7,50 odsto“, istakao je ministar Mali.

Dodao je da su investitori nastavili da pokazuju poverenje u strukturne reforme koje sprovodi Vlada Srbije te da je ostvarena ukupna tražnja od preko 3,5 milijarde evra i to od strane više od 200 respektabilnih, pre svega evropskih i američkih fondova, osiguravajućih kuća i banaka.

„Veoma smo zadovoljni odzivom investitora i današnjom emisijom evroobveznica, kojom ćemo vratiti neke stare i skupe dugove koji nam dolaze na naplatu u toku ove godine“, kazao je Mali.

Naveo je da na dan 23. februar ove godine udeo javnog duga u BDP-u je iznosio 52,9 odsto, što je niže nego što je bio pre početka pandemije.

Kako je ocenio, to je neverovatan uspeh imajući u vidu da su sve zemlje na svetu višestruko povećale javni dug usled zaduživanja tokom pandemije korona virusa.

Potvrda o tome koliko smo uspešni je, kako navodi Mali, i podatak da je prosečna kamatna stopa na ceo dug Srbije krajem 2020. godine bila 2,91 odsto, dok je 2014. godine iznosila 5,7 odsto.

Dodaje da Srbija neće u velikom obimu povećavati javni dug do kraja godine, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala