Patrijarh Porfirije o „Dari iz Jasenovca“: Nije povod za zlopamćenje, već da zavirimo u svoje srce

© Sputnjiku ustupila Lola ĐorđevićPatrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2021
Pratite nas
Patrijarh Porfirije poručio je danas, povodom filma „Dara iz Jasenovca“, da je važno što je kinematografija filmskim šapatom progovorila o nečemu što je bilo prekriveno maglom zaborava i što se skrivalo.

Patrijarh je istakao da film nije povod za zlopamćenje, već da svako zaviri u svoje srce i „zavapi ka Gospodu da se nikad slično ne dogodi“.

„Iznad svake politike i faktografije, ja sam tako osećao, imao sam suznu molitvu i pogled u nebo pred najvećim srpskim stratištem“, rekao je Porfirije.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dodao da smatra da je važno da prvi put naša srpska kinematografija govori o toj temi.

Patrijarh je ukazao da Jasenovac nije prostor, kako je rekao, matematike i sabiranja i oduzimanja, već prostor gde SPC pokušava skromno, ali dostajanstveno, da organizuje mesto za molitvu.

„Tamo postoji manastir, koji je organizovao vladika Jovan, gde monahinje neprestano upućuju molitve Bogu za dobro čitavom svetu i za sve ljude“, naglasio je patrijarh.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala