Za sada bez novih mera, u petak odluka za vikend

Pratite nas
Epidemiološka situacija se pogoršava i preko vikenda se mora preduzeti nešto, ostalo je da se iskristališe i u petak usvoji model za ponašanje preko vikenda, rekao je epidemiolog Predrag Kon posle sednice Kriznog štaba za suzbijanje virusa korona.

On je dodao daje neophodno maksimalno pojačati kontrolu jer se epidemiološka situacija pogoršava, pojačaće se i nadzor u školama.

Glavna mesta zaražavanja su restorani i kafići, virus je u masovnoj cirkulaciji, naglasio je Kon.

"Za sada nema skraćivanja radnog vremena, a videćemo kasnije", rekao je i dodao da sat-dva ne rešava pitanje jer je glavno pitanje poštovanje mera koje je teško dostići. 

Da li korona postaje sve opasnija: Pronađen četvrti soj virusa

"Bilo je reči o skraćivanju radnog vremena, ali je smatrano da je daleko važnije sprovoditi strogu kontrolu nego skraćivati radno vreme tokom nedelje", izjavio je Kon i objasnio da imamo na snazi zabranu okupljanja a ljudi se okupljaju.

"Ali očigledno je da ne može život da se okviri i sve poštuje. Međutim, treba shvatiti kao poruku da su bilo kakva okupljanja veliki rizik u vreme kada je virus u cirkulaciji. Zbog specifičnih događaja proteklih dana neprikladno je govoriti o zabranama. Ali sam jako zabrinut zbog tih događaja i moram reći da je moguće da dođe do povećanja obolelih u narednih desetak dana", objasnio je on.

Rekao je da će Krizni štab pratiti situaciju i reagovarti kako najbolje zna.

Prema njegovim rečima, medicinski deo Kriznog štaba je mišljenja da bi trebalo zatvoriti sve, da bukvalno ništa ne radi, ali to bi bilo nemoguće sprovesti.

Ja sam to rekao, ali to nije bila opcija za razgovor, kazao je Kon.

Bez imunizacije nije moguće pobediti pandemiju i onaj ko se premišljao - vreme je da se odluči da se vakciniše, istakao je on.

Kon je podsetio da kolektivni imunitet uvek zaustavlja pandemiju i epidemiju.

"To će se desiti i ovog puta. Kada zavisi od brzine kojom budemo sproveli imunizaciju. Ako čekamo prirodnim putem da se to dogodi, to će potrajati", objasnio je on.

Kon je rekao da su veoma optimistične prognoze da do leta imamo kolektivni imunitet, ali ukazuje i da to nije nemoguće.

"Ono što treba svi da znaju jeste da bez imunizacije neće uspeti pandemija da se pobedi. Onaj ko se premišljao vreme je da se odluči, da reši da se vakciniše, jer je to najznačajnije u tom trenutku“, podvukao je on.

Upitan za osobe koje su nakon dobijanja vakcine obolele, Kon je ukazao da je virus masovno u cirkulaciji i da može biti asimptomatskih slučaja, odnosno da dođe neko na vakcinaciju koji nema tegobe, a da mu se one naknadno pojave.

Može, dodaje, i da se desi da se neko posle prve doze inficira, pre nego što razvije zaštitu.

Ali, kaže, utisak je da su takvi slučajevi blagi i da nema težih oblika oboljenja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala