„Došlo je do nesporazuma“: Prirodnjački muzej u Beogradu neće biti ugašen

CC BY-SA 4.0 / Vikipedija / BuhaM / Prirodnjački muzej u Beogradu
Prirodnjački muzej u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2021
Pratite nas
Prirodnjački muzej u Beogradu neće biti ugašen, tj. neće postati radna jedinica Zavoda za zaštitu prirode Srbije, već će zadržati status značajne nacionalne ustanove kulture, nauke i prosvete. To je ustanovljeno na današnjem sastanku između rukovodstva Muzeja i predstavnika Ministarstva kulture i informisanja, koji tvrde da je došlo do – nesporazuma.

U fokus javnosti početkom ove nedelje dospela je vest da bi nakon 125 godina od osnivanja Prirodnjački muzej u Beogradu mogao da izgubi status značajne nacionalne ustanove kulture, nauke i prosvete i da postane radna jedinica Zavoda za zaštitu prirode Srbije, koji je, inače, osnovan na inicijativu Prirodnjačkog muzeja 1948. godine.

Ništa od gašenja Prirodnjačkog muzeja

Muzejski savetnik Prirodnjačkog muzeja Boris Ivančević rekao je za Sputnjik da je rukovodstvu te ustanove na sastanku u sredu objašnjeno da „nema razloga za njihovu bojazan i uznemirenost“, jer je došlo do „problema u komunikaciji i nesporazuma“.

„Rečeno nam je da Muzej ostaje samostalna institucija, kao i svi drugi muzeji u Srbiji, da se premeštanje u drugi resor neće realizovati i da ostaje plan da, prema Zakonu o muzejima, koji je prošao javnu raspravu, Muzej bude viđen kao matični muzej za prirodnjačke zbirke u svim drugim muzejima u Srbiji“, predočava Ivančević.

Iz Muzeja navode da su do današnjeg sastanka s predstavnicima Ministarstva kulture imali samo još jedan susret na temu sudbine te ustanove s njima, 25. januara ove godine, kada im je saopšteno da će Muzej biti pripojen resoru zaštite životne sredine, s čime oni nisu bili saglasni.

„Nakon toga više nismo mogli da dobijemo zvanične informacije. S obzirom na to da odgovor nismo dobili ranije, zahvalni smo što smo danas dobili nedvosmisleni odgovor. Od te ideje se odustalo i sada Prirodnjački muzej može da nastavi onako kako i treba“, ističe Ivančević.

CC BY-SA 3.0 / Vikipedija / Vladimir Alic / Iz Ministarstva kulture su rekli da je došlo do nesporazuma
„Došlo je do nesporazuma“: Prirodnjački muzej u Beogradu neće biti ugašen - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2021
Iz Ministarstva kulture su rekli da je došlo do nesporazuma

Kako su saopštili iz Ministarstva kulture, Nacrt zakona o muzejskoj delatnosti, koji će se uskoro naći pred Skupštinom Srbije, definisao je, između ostalog, i status Prirodnjačkog muzeja i „potpuno je jasno da će ta republička ustanova kulture i nakon usvajanja ovog zakona nastaviti da radi u ovakvom statusu“.

Prvi koraci ka novoj zgradi – ove godine

I nakon svih godina svog postojanja i značaja koji sa sobom nosi, Prirodnjački muzej se i dalje nalazi u privremenom smeštaju, nekadašnjoj zgradi Prve ženske gimnazije u Njegoševoj 51, i nema odgovajući izložbeni prostor.

„Ovo ministarstvo će pokušati da sredstvima koje je izdvojilo pomogne Muzeju da napravi preliminarne korake u smislu definisanja projektnog rešenja za novu zgradu, s obzirom na to da Muzej već dugi niz godina to pokušava. Urbanističkim planom za uređenje parka između hotela „Jugoslavija“ i Ušća predviđena je lokacija za izgradnju nove zgrade Prirodnjačkog muzeja u tom parku. Neki koraci ka realizaciji te ideje će ove godine biti učinjeni“, napominje Ivančević.

Ispred Prirodnjačkog muzeja danas je održan skup u znak protesta protiv gašenja te ustanove.

Neizmeran značaj Muzeja

Po bogatstvu i raznovrsnosti izložbenih primeraka, ostvarenim rezultatima u oblasti muzeologije i nauke, Prirodnjački muzej u Beogradu je jedan od najznačajnijih u jugoistočnoj Evropi.

U privremenom prostoru se čuva 120 zbirki sa oko dva miliona primeraka (među kojima su i oni koji se više ne mogu naći na terenima Srbije), koji dokumentuju prirodu Srbije, ali i susednih balkanskih područja i prikazuju njihov razvoj, od drevnih vremena do danas.

Dobitnik je nagrade „Mihailo Valtrović“ za Muzej godine 2012. Za 120. godišnjicu postojanja, odlikovan je Sretenjskim ordenom drugog stepena za naročite zasluge u oblasti nauke, kulture i muzeologije. Jedna je od najstarijih srpskih nacionalnih ustanova. Osnovan je 1895. godine, kada je nosio ime „Jestastvenički muzej srpske zemlje“.

Utemeljivačem Muzeja smatra se Josif Pančić, prvi predsednik Srpske kraljevske akademije i profesor Velike škole, koji je detaljno istražio floru tadašnje Srbije i otkrio i opisao oko 50 i danas validnih, za nauku novih vrsta.

Prva izložba muzeja otvorena je 1904. godine u Beogradu u prisustvu Kralja Petra I i zvaničnika, a prvo gostovanje prirodnjačkih eksponata u inostranstvu bilo je iste godine na Svetskoj izložbi u Parizu. Prvi upravnik Muzeja bio je akademik Petar Pavlović, geolog i predavač u Velikoj školi.

Pogledajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala