Da li je Žiru najpotcenjeniji napadač u istoriji fudbala?

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaSelektor francuske reprezentacije Didije Dešam i Žiru koji napušta igru
Selektor francuske reprezentacije Didije Dešam i Žiru koji napušta igru - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2021
Pratite nas
Fudbalska planeta ponovo bruji o evrogolu napadača Čelsija Olivijea Žirua. Francuz je ovoga puta „makazicama“ presudio Atletiko Madridu u prvom meču osmine finala Lige šampiona - 0:1. Londonski tim slavi Žirua, ali ga je isto tako drugi londonski tim - Arsenal olako precrtao i poslao na Stamford bridž, gde je takođe u zapećku. Čini se, neopravdano!

I mnogi će s pravom postaviti pitanje koje se samo nameće: Da li je Olivije Žiru najpotcenjeniji napadač u istoriji fudbala?

Neki će reći i da je to preterano, ali vratimo se na početak priče. Momak rođen u Šamberiju 1986. godine počeo je profesionalnu karijeru u Grenoblu, usledile su pozajnice u Istr i Tur, da bi u Monpeljeu pokazao da u njemu ima nečeg posebnog. Da je drugačiji, da nije običan, i nadasve prosečan fudbaler, napadač.

Prvu titulu osvojio je sa Monpeljeom 2012. godine. Bila je to prva titula Monpeljea u 93 godine dugoj fudbalskoj istoriji. Heroj u pobedi u tom odlučujućem meču za titulu bio je dobro poznati Nigerijac Džon Utaka, ali je Žiru završio Ligu 1 kao najbolji strelac u sezoni 2011/12. sa 21 golom, ispred Edena Azara, koji je tada bio član Lila.

Titula s Monpeljeom i titula najboljeg strelca Lige 1 bili su idealna preporuka da Arsenal odreši kesu i dovede ga u London. Osvojio je Žiru s „tobdžijama“ dva trofeja FA Kupa i dva „Komjuniti šilda“. 

Za Arsenal je odigrao 253 utakmice, postigao 105 golova i upisao 41 asistenciju. Ipak, 2018. godine je postao višak, dolazili su brži, mlađi, pre svega skuplji napadači, a Žiru nije želeo da greje klupu, s obzirom na to da je bio u najboljim godinama.

Prethodno je Žiru 2017. godine osvojio nagradu Puškaš, koju FIFA dodeljuje za najlepši gol u sezoni. Olivijeov „škorpion“ protiv Kristal Palasa već na startu godine, tačnije 1. januara 2017. godine.

Verovatno se u istoriji fudbala neće ponoviti da neko postigne brže gol, koji će na kraju biti proglašen za najbolji u godini. Ali, eto Žiru je i to uspeo.

I nije tu samo gol bio remek-delo Francuza, već je čitava akcija Arsenala bila impresivna, nalik onome što se češće viđa na video-igricama.

Ali, Arsenal nije imao razumevanje prema, možda jednim od najpotcenjenijih napadača u istoriji fudbala i prodao ga je gradskom rivalu. Žiru se preselio u plavi deo Londona, potpisao je 2018. godine za Čelsi.

Sergej Milinković Savić - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2021
Katastrofa Sergeja i Lacija, Žiru makazicama bacio Atletiko na kolena!
Nije se ni kod „plavaca“ naigrao, uglavnom priliku vreba s klupe i uvek kada je on na terenu, nešto se dogodi. Žiru je na 110 utakmica za Čelsi postigao 39 golova uz 14 asistencija, od kojih je poslednji ponovo remek-delo. Svu snagu, moć i gracioznost 34-godišnjeg Francuza osetila je jedna od najboljih odbrana sveta i najbolji golman planete - Jan Oblak, koji je posle Žiruovih „makazica" morao da vadi loptu iz gola. 

Za sav taj period dok je u klubovima uglavnom priliku dobijao kao epizodista i rezervista, Žiru se s Francuskom popeo na krov sveta 2018. godine na Mundijalu u Rusiji, dok je 2016. u Francuskoj bio vicešampion s „trikolorima“.

​I sve to ponovo nas tera da se vratimo na jedno prosto i logično pitanje: Da li je Žiru najpotcenjeniji napadač u istoriji fudbala?

► Veliko pojačanje pred Milan – Katai dobio dozvolu da igra!

► „Građani“ se igraju fudbala bez napadača – i imaju niz od 18 „žrtava“

► Rusija bruji o herojskom činu: Fudbaleri Zenita spasili čoveka od požara

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala