Bečki „Standard“: Eksplozivnost albanskog nacionalizma bezbednosna pretnja prvog stepena

© Sputnik / Iliya Pitalev / Uđi u bazu fotografijaAlbanske zastave u Prištini
Albanske zastave u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2021
Pratite nas
Eksplozivnost albanskog nacionalizma ostaje, i nakon promena u Prištini, faktor nesigurnosti prvog stepena za susedne države i balkansku politiku, ocenjuje bečki dnevnik „Standard“.

U komentaru poznatog austrijskog analitičara Paula Lendvaja podseća se da je Aljbin Kurti, koji je pobedio na izborima, u više navrata zahtevao referendum za ujedinjenje tzv. Kosova i Albanije.

Takođe, Lendvaj ukazuje da se ne sme zaboraviti ni izjava albanskog premijera Edija Rame u korist najtešnjih odnosa između dve "albanske države". 

On navodi da i u istoriji postoje primeri o opasnosti nostalgije za mogućem zaokruživanjem u veliku Albaniju uz priključenje istočnog dela Severne Makedonije sa dominantno albanskim stanovništvom, prenosi Tanjug.

Lendvaj za Kurtija kaže da je izabran pre svega glasovima mlade generacije i dijaspore, jer ga smatraju simbolom nade i okretanja leđa mreži komandanata tzv. OVK koja je vladala skoro dve decenije. 

Nema ujedinjenja Kosova i Albanije bez – Srba

Kurtijeva pobeda i za EU i SAD stvara novo polazište, smatra Lendvaj i ističe da je za radikalnog albanskog nacionalistu neprihvatljiv od EU zahtevani kompromis sa Srbijom bez priznanja Kosova.

Lendvaj podseća i da je Kurti rekao da za njega dijalog sa Beogradom nije prioritetet.

On je ocenio da su i unutrašnjo-politički zadaci nove vlade u Prištini ogromni, pošto, ako se ne postigne dvotrećinska većina u skupštini za izbor novog predsednika, prete novi izbori.

Ključno pitanje za budućnost, smatra, jeste da li je Kurti spreman i sposoban da sklapa kompromise.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala