Akademici o zahtevu Bećkovića da se SANU izjasni o Kosovu: Bitka traje u medijima i na Košarama

Zgrada SANU-a - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2021
Pratite nas
Nakon video-apela akademika Matije Bećkovića, u kome traži da se SANU izjasni po pitanju Kosova i Metohije, Sputnjik je pitao Bećkovićeve kolege akademike šta misle o njegovom predlogu.

Piper: Kosovska bitka još traje

Pitanje Kosova i Metohije toliko je važno da Srpska akademija nauka i umetnosti mora imati stav o tome, a sam stav mora biti ili većinski, ili jedinstven jer Kosovska bitka još traje – i u medijima i na Košarama.

Ovako akademik Predrag Piper objašnjava zahteve da se najviša srpska akademska institucija izjasni po pitanju kosovskometohijskog problema.

Polemiku oko toga treba li SANU da se izjašnjava o problemu Kosova i Metohije u javnosti je pokrenulo video obraćanje akademika i pesnika Matije Bećkovića, koji je rekao da je neophodno raščistiti koji je stav SANU – da li onaj koji je nekoliko puta izrekao predsednik SANU Vladimir Kostić ili je to samo njegovo lično mišljenje.

Ako je stav SANU antisrpski, onda Akademija više nije srpska, kaže akademik Piper.

„Neka se vidi je li Akademija srpska ili nije. Ja verujem da jeste. Nije mi prijatno ovo da kažem, ali naš je zadatak, i vaš i moj, da branimo Kosovo na svakom mestu. Kosovska bitka još traje – i na televiziji, i u novinama, i na Košarama“, navodi on.

Danojlić: Da nije SAD, Srbi i Albanci našli bi rešenje problema

Uz napomenu da živi u tuđini i da je samo običan član SANU, pesnik Milovan Danojlić smatra da se, kako kaže, neke stvari podrazumevaju.

„Ovde nije u pitanju odnos prema KiM, to je nešto što je deo naše svesti, naše istorije, ne znam šta bismo o tome uopšte razgovarali. Mislim da je u pitanju odnos ne samo Akademije, nego cele naše javnosti koja ne želi da kaže, ne sme da kaže i ne vidi da je deo naše teritorije okupiran“, kaže on i imenuje okupatora - Ameriku.

„Samo je ona tu jedini faktor i ovo je pitanje odnosa svakog čoveka i svake institucije prema okupaciji. Zna se šta je normalan odnos u stanju kada ste okupirani, zna se šta je ćutanje, a zna se i šta je saradnja sa okupatorom. Bez okupatora, problem Kosova ne postoji, ili bi postojao, pa bismo ga rešavali sa Albancima u neposrednom kontaktu i tražili neko rešenje“, decidan je Danojlić.

Čavoški: SANU već organizuje rasprave na temu KiM

Akademik Kosta Čavoški napominje da je, kao član Odbora za srpsko pitanje SANU i sekretar Odbora društvenih nauka organizovao naučni skup o secesiji, sa posebnim osvrtom na secesiju Kosova i Metohije. Dobar deo učesnika skupa bio je kritički nastrojen prema tome što Srbija uopšte vodi razgovore sa političkim predstavnicima kosovskih Albanaca.

„To je, dakle, bio kritički stav jednog broja učesnika i to je bio simpozijum, koji je organizovala SANU. Po mom sudu, to je pokazatelj kakav odnos Odbor za srpsko pitanje ima prema Kosovu i Metohiji“, kaže Čavoški.

Polemika oko toga treba li SANU da se izjašnjava o problemu Kosova i Metohije ne smiruje se otkako je predsednik SANU Vladimir Kostić prošle godine ponovio stav prvi put izrečen pre šest godina da je je u ovom trenutku jedina politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo, jer „ni de fakto ni de jure nije u rukama Srbije“.

„Ono što je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti ne jednom izjavio o Kosovu i Metohiji postalo je neka vrsta magične kocke. Neki kao i on sam smatraju da je to njegovo lično mišljenje na koje on ima pravo, a drugi da mišljenje predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti ne može biti lično“, kaže Bećković u svom obraćanju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala