Zbog pandemije, istorijska jezgra gradova menjaju lik

© AP Photo / Claudio FurlanTuristi ispred katedrale Duomo u Milanu
Turisti ispred katedrale Duomo u Milanu - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2021
Pratite nas
Zbog restriktivnih antikovid mera u prošloj godini, u istorijskim jezgrima italijanskih gradova zatvoreno je 17 odsto malih prodavnica, barova i restorana.

Takav podatak zabeležen je prvi put u poslednjih 20 godina, piše agencija „Agi“ koja prenosi rezultate istraživanja koje je obavila federacije italijanskih malih i srednjih firmi.

Prema zaključcima istraživanja, realno je očekivati da mnoge od tih aktivnosti, zbog pandemije, neće bit ponovo otvorene, što će uticati na kvalitet života stanovnika, ali i na turističku privlačnost istorijskih centara gradova.

Prema rezultatima istraživanja, u poslednjih 20 godina u Italiji je nestalo 77 hiljada komercijalnih aktivnosti malih i srednje veličine, a taj proces koji se naziva „komercijalna pustinja“ je naročito pojačan u protekloj godini, prenosi B92.

Istovremeno porastao je broj novootvorenih stranih firmi i prodaja putem interneta koja je u 2019. godini ostvarila promet od 30 milijardi evra.

„Italijani vole da kupuju, ali se plaše da zbog pandemije neće imati para i zato manje troše“, jedan je od zaključaka istraživanja.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala