Vučić: Očekujem zajednički pritisak SAD i EU da Srbija prizna Kosovo

© Tanjug / ZORAN ZESTICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2021
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je pred Srbijom veoma težak period, tokom kojeg će biti suočena sa različitim pritiscima sa svih strana pre svega po pitanju Kosova i Metohije, navodeći da očekuje zajednički pritisak SAD i EU da Srbija prizna Kosovo.

Vučić je rekao da su na sednici Predsedništva SNS, posle koje se obratio, analizirani poslednji izbori na Kosovu i Metohiji, na kojima je potvrđena apsolutna dominacija Srpske liste kod srpskog življa, na čemu je zahvalan Srbima na Kosmetu.

„To je bukvalno jedinstvena podrška na severu pokrajine, dok je za nijansu niža južno od Ibra, i moraćemo da se suprotstavimo, demokratskim političkim sredstvima, nasilju albanskih političkih subjekata, koji zloupotrebljavaju srpske političke predstavnike i pokušavaju da ubede ljude da je nezavisnost Kosova jedina opcija“, rekao je Vučić.

U tom smislu, ukazao je da Aljbin Kurti govori kako će razgovarati sa Srbima sa KiM, da bi rekao — završeno je i činjenica je da je Kosovo nezavisno i da će da razgovara sa onima koji to prihvataju, da sa njima „gradi budućnost Kosova“.

„Srpski narod je to razumeo i zato je u toj meri glasao za Srpsku listu, ali to neće bas i u međunarodnoj zajednici da razumeju i zato je važno da govorimo o tome“, poručio je Vučić koji je najavio i da će u petak biti održan sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

U tom kontekstu rekao je da su doneti određeni zaključci povodom posete specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sledeće nedelje.

„Govorićemo šta Srbija može, šta ne može, šta želi a šta nam ne pada na pamet ni po koju cenu“, rekao je Vučić.

On je istakao da je važno da svi razumeju težinu pozicije u kojoj se Srbija nalazi, posebno posle promene u američkoj administraciji.

„Za očekivati je zajednički pritisak SAD i EU na našu zemlju, da ispunimo zahtev oko, kako Amerikance neskriveno kažu — priznanju Kosova, pošto priznanje Beograda od strane Kosova ne samo da ne znači ništa, već je pomalo i smešno, besmisleno. EU će koristiti nešto drugačiji rečnik, ali ide ka istom cilju“, rekao je Vučić.

On je ukazao da će biti pritisaka i po pitanju Republike Srpske.

„Kada tome dodate ceo regionalni kontekst, u kojem nije jednostavno da sačuvate poziciju Srbije, koja najviše ekonomski raste. Sa tom povećanom moći, ekonomskom, ali i u vojnom, kulturnom nivou, pojedini će gledati kako da Srbiju proglašavaju za homogena, nekog ko narušava ravnopravnost i zato ćemo biti izloženi svim pritiscima, sa raznih strana, neistinama i različitim kampanja. Sledi vrlo težak period“, zaključio je Vučić.

U aprilu najveća do sada japanska investicija u Srbiji

Verujem da ćemo početkom aprila imati najveću do sada japansku investiciju na teritoriji Srbije, izjavio je Vučić.

Vučić je naveo da za sada ne može da iznosi detalje.

„Verujem da ćemo imati još mnogo, mnogo investicija ove godine, da dodatno zapošljavamo ljude, da to utiče na stopu rasta, napredak srpske ekonomije, povećanje plata“, istakao je Vučić.

Srpske stranke izlaze jedinstveno na izbore u Preševu

Na sednici Predsedništva stranke bilo je reči i o predstojećim lokalnim izborima u Zaječaru, Kosjeriću i Preševu 28. marta, a Vučić je rekao da će u Preševu sve srpske stranke ići zajedno i da je cilj da srpska lista ne samo pređe cenzus već da osvoji dva odbornička mesta.

„To bi bio istorijski uspeh u Preševu“, kazao je Vučić.

Što se tiče lokalnih izbora u Kosjeriću i Zaječaru, Vučić je rekao da su to mesta koja su teška za SNS, ali da je puno urađeno u tim mestima u prethodnom periodu i da očekuje da će dobiti većinsko poverenje građana.

Dodao je da će biti vrlo teška utakmica, ali da veruje da će SNS odneti pobedu, preneo je Tanjug.

Lekovi protiv korone stižu u aprilu

Vučić je rekao da će lekovi koji su se pokazali efikasni u borbi protiv virusa korona stići će u našu zemlju u aprilu, a najkasnije početkom maja.

Srbija će, kako je naglasio, biti treća zemlja u Evropi koja ima te lekove, nakon Nemačke i Švedske.

Vučić je napomenuo da je reč o veoma skupim lekovima i da je naša zemlja za dva miliona pilula platila 40 miliona evra.

„Nabavićemo uskoro i lekove koje nabavlja Nemačka, to će nas dosta koštati, ali pokazalo se da ta jedna pilula spasava život čak i onih koji su puniji ili stariji“, rekao je Vučić.

Naveo je da se država trudi da nabavi sve što postoji u svetu kako bi se sačuvalo što više života.

Predsednik Srbije je naglasio da sada možemo bez ikakvih problema da vakcinišemo 2,5 miliona ljudi i poručio da će biti dovoljno vakcina pošto će biti nabavljene i dodatne količine.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala