Ukrajina podnela novu tužbu protiv Rusije sudu u Strazburu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaEvropski sud za ljudska prava u Strazburu
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2021
Pratite nas
Ukrajina je podnela međudržavnu tužbu protiv Rusije Evropskom sudu za ljudska prava u kojoj se govori o „ciljanim ubistvima protivnika Rusije“, navodi se u saopštenju za štampu suda. Pritom, u dokumentu se ne objašnjava o čemu se radi i ne navode se nikakvi dokazi.

Ukrajina je podnela tužbu 19. februara.

Kako se navodi u dokumentu, tužba se odnosi na „tvrdnje ukrajinske vlade o tome da Rusija nastavlja sa administrativnom praksom vođenja operacija usmerenih na ciljana ubistva, odobrena od strane države, protiv osumnjičenih protivnika Rusije u Rusiji i na teritoriji drugih država, uključujući zemlje Saveta Evrope“.

„Ukrajinska vlada takođe tvrdi da Rusija primenjuje administrativnu praksu koja se ogleda u tome da se ta ubistva ne istražuju, kao i u namernoj organizaciji operacija usmerenih na prikrivanje kako bi se osujetili pokušaji da se pronađu krivci“, navodi se u saopštenju suda, precizirajući da Ukrajina ukazuje na član dva (pravo na život) Konvencije za ljudska prava.

Da je Ukrajina podnela tužbu potvrdio je i zamenik ministra pravde Ukrajine, poverenik za pitanja Evropskog suda za ljudska prava Ivan Liščina na Fejsbuku. Nije želeo konkretno da odgovori o kakvim se tačno slučajevima radi, rekavši da se „ukrajinska strana trudila da obuhvati sve slučajeve u kojima postoje čvrsti dokazi o umešanosti Rusije“.

Pročitajte još:

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala