U eksploziji u Donbasu ranjeno pet ukrajinskih vojnika

CC BY-SA 2.0 / Ministarstvo odbrane Ukrajine / Ukrajinski vojnici pored oklopnog vozila
Ukrajinski vojnici pored oklopnog vozila - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2021
Pratite nas
Narodna milicija samoproglašene Luganske Narodne Republike zabeležila je eksploziju na položajima ukrajinskih snaga bezbednosti u području naselja Popasnaja koje je pod kontrolom Kijeva u blizini kontakt liniije u Donbasu, saopštio je oficir pres službe Ministarstva odbrane LNR Ivan Filiponjenko.

„Prema informacijama dobijenim od izvora u sedištu operativno-taktičke grupe ‘Sever’ uzrok eksplozije je incident tokom obuke za opremanje položaja uz primenu eksplozivnih uređaja“, rekao je Filiponjenko.

Prema navodima Narodne milicije, eksplozija se dogodila kao rezultat spontane detonacije eksplozivnog naboja tokom obuke ukrajinskih snaga bezbednosti. Prema Filiponjenkovim rečima, u eksploziji je ranjeno pet ukrajinskih vojnika, među kojima je i jedna žena.

Vojnik DNR, Donbas - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2021
U Donbasu poginula trojica ukrajinskih vojnika

Filoponjenko je dodao da je tokom istrage utvrđeno da je uzrok nenamerne detonacije neispravnost eksplozivne naprave zbog neodgovarajućih uslova skladištenja. Takođe se napominje da je uoči obuke municiju proverila komisija na čelu sa načelnikom inžinjerijske službe 92. brigade.  

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala