Tužilac spreman za početak suđenja veteranima OVK na proleće

© AP Photo / Visar KryeziuOVK
OVK - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu najavilo je da će do 9. aprila završiti obelodanjivanje dokaza odbrani predsednika i potpredsednika Udruženja ratnih veterana tzv. OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

Ubrzo nakon toga tužilaštvo će biti spremno za početak suđenja, koji će odrediti sud, navodi se pored ostalog u dopisu tužilaštva sudiji za prethodni postupak, pred sutrašnju statusnu konferenciju u procesu protiv Gucatija i Haradinaja.

Tužilaštvo je, takođe, ukazalo na do sada obelodanjene dokaze odbrani, kojih ima više stotina, navodeći da se za određene još neobelodanjene dokaze čeka odluka suda o zaštitnim merama.

Među dokazima su spisi, video i audio materijali, njihovi transkripti i drugo.

Gucati i Haradinaj su optuženi za opstrukciju postupaka pred Specijalizovanim većima i obelodanjivanje identiteta svedoka i nalaze se u pritvoru u Hagu od hapšenja krajem septembra prošle godine.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova zatražilo je od suda da im produži pritvor, jer i dalje stoje razlozi zbog kojih im je pritvor određen — opasnost od bekstva, dalja opstrukcija postupka i zastrašivanje svedoka, te da nema mesta njihovom puštanju da se brane sa slobode.

Specijalni sud u Hagu za zločine OVK - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Na suđenju Tačiju, Veseljiju, Krasnićiju i Seljimiju 71 zaštićeni svedok

Takođe je tražilo od suda da odbaci njihove zahteve kojima se osporava formalna ispravnost optužnice protiv njih i traži njeno odbacivanje.

Statusnoj konferenciji neće prisustvovati Haradinaj, a njegov advokat će sednicu pratiti video-vezom, preneo je Tanjug.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra 2020. i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

Oni se potvrđenom optužnicom terete za četiri krivična dela — ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Predsednik i potpredsednik udruženja ratnih veterana tzv. OVK, kako se navodi u optužnici terete da su, najkasnije, od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za novinare, kao i putem izjava na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući podatke o potencijalnim svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

„Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su Gucati i Haradinaj su potencijalnim svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća“, navodi se u saopštenju suda povodom potvrđivanja optužnice protiv njih.

Podaci koji su objavljeni su zaštićeni Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova.

Sud dodaje da se Gucati i Haradinaj terete da su pomenutim radnjama povredili tajnost postupka, vršili odmazdu i zastrašivanje potencijalnih svedoka tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju rada tužilaštva i njegovih istraga.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala