Pet karakteristika S-400 zbog kojih je toliko tražen u svetu

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaProtivvazdušni sistem S-400
Protivvazdušni sistem S-400 - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2021
Pratite nas
Generalni direktor ruske kompanije „Rosoboroneksport“ Aleksandar Mihejev naveo je osnovne karakteristike protivvazdušnog raketnog sistema S-400 koje ga čine toliko privlačnim za kupce.
„Danas je jedna od najvažnijih karakteristika sistema PVO - minimalna visina na kojoj može da pogodi cilj. Sistem ima sposobnost da se efikasno suprotstavi elementima visoko preciznog naoružanja – glavnim faktorima u savremenom ratu koji nanose maksimalnu štetu trupama i infrastrukturi. Kao pravilo, takve mete lete na prilično niskim visinama, koristeći reljef okoline kao prirodnu kamuflažu. S-400 može da uništava krstareće rakete i svaki avion protivnika na visini od 10 metara. Ispod toga ništa ne leti. Najbliži konkurenti po tom pokazatelju 2,5 puta zaostaju za našim sistemom“, rekao je Mihejev na marginama Međunarodne izložbe naoružanja koja se održava u Abu Dabiju.

Pored toga, on je pomenuo višestruko iskustvo uspešne primene S-400 u ratu i vojnim vežbama, što su za ocenu efikasnosti PVO sistema dosta slične stvari.

Pored toga, šef „Rosoboroneksporta“ se setio i maksimalnog dometa S-400 – sa svojih 380 kilometara dva puta je veći od svojih zapadnih pandana.

S-400 je dobar, prema rečima Mihejeva, i po brzini podizanja u stanje borbene gotovosti i vraćanja u stanje mirovanja – minimum, tri puta je brži od svojih konkurenata. Kako bi počeo da obara mete, sistemu je potrebno svega pet minuta.

Međutim, glavni plus je njegova univerzalnost – S-400 može da obara najrazličitije mete – avione, helikoptere, krstareće i balističke rakete koje mogu da prelete 3.000-3500 kilometara.

Pročitajte još:

© SputnikRaketni sistemi C-400 i „Patriot“
Pet karakteristika S-400 zbog kojih je toliko tražen u svetu - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2021
Raketni sistemi C-400 i „Patriot“

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala