Novak je još jednom nadigrao otrovne strelice

© REUTERS / JAIMI JOYNovak Đoković po osvajanju titule na Australijan openu 2021.
Novak Đoković po osvajanju titule na Australijan openu 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2021
Pratite nas
Nakon što je pre dolaska u Melburn označen „budalom“ od strane Nika Kirjosa, ugrožen povredom u meču trećeg kola i za protivnika u finalu dobio tenisera sa spektakularnim nizom pobeda, Novak Đoković je fantastičnom igrom nadigrao sve otrovne strelice i osvojio 18. Grend slem titulu u karijeri.

Deveti put je Đoković podigao trofej na Melburn parku. On je ovaj turnir nazvao svojim „drugim domom“, s obzirom to kakav uspeh ostvaruje dugi niz godina, a ovoga puta Danil Medvedev bio je igrač kog je Srbin poslao kući nakon što je Rus pokušao da ga izbaci iz zone konfora, apostrofira Lijam Tejlor, kolumnista Raša tudeja.

Rus je bio vihor koji je u nedelju došao na megdan i nakon niza od 20 pobeda predstavljao ozbiljnu pretnju po Đokovićev neokaljani rekord u finalima na Rod Lejver areni. Nakon tesnog prvog seta, Novak je pokazao svoju punu dominaciju. Od sredine drugog seta Medvedev je izgledao slomljeno, pa su njegove nade za prvi Grend slem u karijeri uvenule na večernjem vazduhu u Melburnu.

Mnogi se nisu nadali, ali Medvedev nikada do sada nije izgledao kao da dostiže visine do kojih se uspeo poslednjih meseci. Međutim, mnogo toga u finalu bilo je do „srpskog zida“ na koji je naleteo. Đoković je bio proračunat za dvoje, osvajao ključne poene i bitke, gušeći i tračke nade svoga protivnika.

Treći set predstavlja možda najbolji primer. Pri zaostatku od 4:2, Medvedev je zabeležio direktan poen iz forhenda i stigao do 15:30 na servis Đokovića.

Rus je divljački podigao ruke, izazivajući publiku. Ako je ikad postojalo vreme da se sa zakašnjenjem vrati u meč, to je bio ovaj trenutak.

Vrata su bila pomalo odškrinuta, ali baš kao i cele večeri, Đoković ih je zalupio. Jak servis praćen preciznim forhendom na ivicu terena preokrenuo je tok igre, pre nego što je Medvedev pogodio mrežu na kraju razmene 22 udarca. Đoković je povećao prednost na 5:2, a u sledećem gemu je slomio Rusa i uzeo meč i titulu.

Medvedev je sugerisao pre finala da će sav pritisak biti na Đokoviću. Srbin, tvrdio je on, ima na sebi teret zbog svog neoborivog rekorda u Australiji i njegove težnje da se približi Rafaelu Nadalu i Rodžeru Federeru, odnosno njihovoj borbi za najboljeg Grend slem tenisera svih vremena.

Đoković je to odbacio dodajući upozorenje svojim rivalima.

„Uz svo moje poštovanje prema drugim momcima, oni još uvek moraju mnogo da rade. Ja neću stajati ovde i predati im pobedu. Nateraću ih da se sami pobrinu za to“.

Vrhunski teniski ratnik, Novak Đoković se u nedelju pobrinuo za to što je rekao, i uprkos svoj buci koja je okruživala Medvedeva, kao i njegov zalet, na kraju je to bio direktan i poznat rasplet u Melburnu.

Za razliku od nedeljnog finala, ono što je prethodilo ovogodišnjem turniru nije bilo tako spokojno za Đokovića. Nedugo nakon dolaska u Australiju, domaći junak Nik Kirjos ga je označio kao „budalu“, samo zato što je sugerisao da bi igrači poslati u teški karantin po dolasku morali da dobiju povoljnije uslove za pripremu za turnir.

Đoković je bio smešten u Adelajdu sa mnogo manje ograničenja i svakodnevnim pristupom objektima za trening i samo je govorio u ime svojih kolega.

Sliku Đokovića kao razmažene zvezde koja odbacuje Kovid pandemiju nije teško naduvati. Njegovi stavovi o vakcini na početku pandemije izazvali su prezir, iako je insistirao na tome da je reč o njegovim mislima, i da nije želeo da ih prenese na druge.

Svetski broj jedan tada je postao javni neprijatelj broj jedan zbog nastavka svog Adrija tura prošlog leta, koji se završila katastrofom i mnoštvom infekcija. Po priznanju samog Đokovića, ta ideja nije bila dobra, iako je bila iskovana u dobroj nameri.

Na terenu, poseglo se za optužbom da Đoković simulira taktičku povredu kako bi obezbedio predah kad god je pod pritiskom. Posle meča trećeg kola protiv Tejlora Frica tokom koje se Đoković vidno borio sa povredom stomaka, Amerikanac je rekao novinarima „Da je zaista bio povređen, ne bi nastavio da igra“.

Sličnih osećanja bilo je i na društvenim mrežama, uprkos Đokovićevoj izjavi da će možda biti prisiljen da napusti turnir.

U stvarnosti, Đoković nikada neće biti toliko opušten kao što su Rafael Nadal ili Rodžer Federer, ona dva druga velikana koja se s njim takmiče za broj osvojenih Grand slemm titula. Bez obzira na to da li je ratobornost karakterisala njegovu ranu karijeru ili neobični pogledi na stvari van terena, Srbin će uvek zaostajati za ulogom popularnog lika.

Kocka je već odavno bačena u tom smislu, a narativni prikaz Đokovića kao negativca teško je promeniti.

► Novi napad na Novaka – za nešto što nikada nije rekao

► „Neko odozgo vidi nepravdu koju čine prema Novaku“

► „Đoković je poslao jasnu poruku celom svetu“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala