Mirotiću stigla podrška – legenda je ponovo kod kuće

© Foto : FIBAŠpanski košarkaš Pau Gasol
Španski košarkaš Pau Gasol - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2021
Pratite nas
Pau Gasol, jedan od najboljih španskih košarkaša, potpisao je ugovor do kraja sezone sa Barselonom, objavio je katalonski klub.

Gasol, koji ima 40 godina, odlučio je da se vrati tamo gde je sve počelo pre 23 godine. Gasol je kao 17-godišnjak debitovao za Barselonu, odigrao tri sezone i od 2001. do 2019. bio je u NBA.

„Srećan sam što se vraćam u klub u kojem sam ponikao i uzbuđen zbog ove prilike. Nadam se da ću brzo doprineti prvom timu“, napisao je Gasol na društvenim mrežama.

Španski košarkaš ekipu nije imao od jeseni 2019. kada je sporazumno raskinuo ugovor sa Portland Trejlblejzersima. Gasol nije bio spreman, mučila ga je povreda stopala i propustio je celu sezonu.

Ozbiljno se spremao za tekuću takmičarsku godinu, ali kako ima 40 godina nije uspeo da dobije NBA ugovor i mesecima se spekulisalo da će potpisati za Barselonu.

Svima je jasno da se Pau nalazi na kraju karijere, te da istu želi da završi na Olimpijskim igrama u Tokiju – u dresu Španije u kojem je prolio krv i znoj proteklih 20 godina.

Katalonski klub je i pre dolaska Gasola imao drim tim, najjaču ekipu u Evropi, a sada sa njim biće još jači i nema sumnje da su prvi favoriti za osvajanje Evrolige.

Gasol će se u ekipi pridružiti Nikoli Mirotiću, sa kojim bi trebalo da igra i na Igrama u Tokiju. Ovo će biti sjajna prilika da se uigraju i da što spremniji dočekaju najveće sportsko planetarno takmičenje.

„Želim da svoje znanje i iskustvo stavim u raspolaganje tima u najvažnije delu sezonu. Takođe, želim i da napredujem u fizičkom smislu i da se vratim u takmičarski ritam“, napisao je Gasol u saopštenju javnosti.

Pored Mirotića, u Barseloni će Gasola sačekati i Šarunas Jasikevičus – nekadašnji saigrač u timu, a sada šef stručnog štaba ekipe iz Blaugrane.

Šaras i Gasol odigrali su jednu sezonu zajedno u Barseloni i osvojili su titulu u Španiji, dok nisu uspeli isto da urade i u Evropi. Ovoga puta pokušaće to da isprave, s tim što će Litvanac biti trener legendarnom španskom igraču.

Gasol je sa katalonskim gigantom osvojio dve titule, 1999. i 2001, jedan Kup, a u 21. godini bio je i MVP finala ACB lige.

Posle trogodišnje epizode u Barseloni zaputio se u NBA gde je ostavio veliki trag i čeka ga ulaz u Kuću slavnih kada okači patike o klin.

Sedam godina proveo je u Memfisu, a onda je 2008. usledio ključni potez u karijeri. Lejkersi su ga doveli u trejdu iz Grizlisa i u naredne tri godine osvojiće dve NBA titule.

Ekipu je predvodio Kobi Brajant, a Gasol je bio drugi igrač ekipe i neizostavni šraf u pohodima na trofej „Leri O'Brajan“ 2009. i 2010. godine.

Posle toga nije uspeo da osvoji više titula u NBA, ali svi se sećaju sezone 2014/2015 kada je 35 godina odigrao jednu od najboljih takmičarskih godina u karijeri.

Gasol je odigrao 78 od 82 utakmice, prosečno je beležio 18,5 poena i 11,8 skokova, a uz to je i udarao dve blokade po meču. Nakon toga već je karijera krenula da mu ide silaznom putanjom, a poslednju ozbiljnu košarku igrao je 2018. u dresu San Antonio Sparsa.

Kada se priča o Pau nikako se ne sme zaboraviti učinak u reprezentaciji i štaviše, to uvek treba prvo da se ističe. Kada se kaže košarkaška reprezentacija Španije u 21. veku, prvi ko vam na pamet padne je Gasol.

Prvu medalju sa reprezentacijom osvojio je 2001. na Evropskom prvenstvu (srebro), a potom je uspeo da se okiti sa još 10 medalja.

Sve medalje Gasola u dresu Španije:

Zlato: Svetsko prvenstvo 2006, Evropsko prvenstvo 2009, 2011, 2015.

Srebro: OI Peking, OI London, Evropsko prvenstvo 2003, 2007.

Bronza: OI Rio de Žaneiro, Evropsko prvenstvo 2001, 2017.

Sada se legendarni košarkaš vratio kući i pokušaće da na trijumfalan način završi karijeru – prvo na klupskom nivou u dresu Barselone, a potom i na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Povratak legende korenima

Nosio je srpsku zastavu na predstavljanju u NBA, a u drami je srušio velikog Lebrona /video/

Dan kada je Jokić plakao: Treneru, da li mogu na klupu?

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala